Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Alfa-fetoproteina
Analize de laborator
26 August 2009 14:27

Alfa-fetoproteina (AFP) este o proteina de origine fetala care are ca sursa ficatul si celulele epiteliului digestiv si trece prin placenta in sangele matern.

AFP poate fi detectata de la 4 saptamani si creste apoi in primul trimestru de sarcina. Cantitati mici de AFP ( sub 500ng/ml) strabat placenta si pot fi detectate in serul matern.

Nivelurile crescute se asociaza cu gemelaritatea, cu unele defecte de inchidere a tubului neural fetal (anencefalia sau spina bifida), atrezia intestinala, afectare hepatica. Scaderea AFP se poate asocia cu riscul de sindrom Down, trisomia 13 sau alte aneuploidii.

La adult alfa-fetoproteina este folosita ca marker tumoral. Valori ridicate se pot asocia cu cancerul hepatic sau alte cancere de tub digestiv. Alfa-fetoproteina poate fi folosita pentru urmarirea riscului de aparitie a cancerului hepatica, in special la pacientii cu ciroza.

terapiamedicala.ro

 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati