Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Amilaza
Analize de laborator
20 Decembrie 2009 16:13


Amilaza este o enzima plasmatica ce are rolul fiziologic de a scinda legaturile amidonului, producand glucide cu molecule mai mici: maltoza, glucoza, dextrina. Aceasta enzima este produsa in glandele salivare si in pancreas. Aceasta se dozeaza pentru a diagnostica diferitele afectiuni ale acestor organe. Valoarea normala este de 25 - 180 unitati / litru.

Cresterile amilazei sunt dependente de tipul afectiunii:

- in pancreatita acuta cresterea se produce la cateva ore de la debut; cresterea este marcanta si se normalizeaza in cateva zile. O enzima mai specifica pentru diagnosticul pancreatitei acute este cosiderata a fi lipaza, dat fiind ca aproximativ un sfert dintre pancreatitele acute evolueaza cu amilazemie normala sau foarte putin crescuta. Pentru diagnosticul de pancreatita acuta este necesara o crestere a amilazei de cel putin de 3 ori limita superioara a normalului. Nivelul seric al amilazei nu se coreleaza cu gravitatea bolii, insa observarea in dinamica arata evolutia acesteia. Nivelul maxim al amilazei serice in pancreatita acuta se intalneste la aproximativ 24 ore. Amilazemia revine la normal in cateva zile. Amilazemia crescuta este urmata si de eliminarea crescuta la nivel renal (amilazurie), care persista timp de 7 - 10 zile.

- pseudochistul pancreatic - reprezinta o complicatie a pancreatitei acute. Aceasta complicatie este semnalata prin mentinerea amilazei la niveluri crescute pentru mai mult de 10 zile.

- in pancreatita cronica si cancerul de pancreas apare o crestere mai putin marcata. Amilazele nu cresc in cazul tumorilor de corp si de coada pancreatica. Amilaza creste in special in puseul acut de pancreatita cronica. La un pacient care este cunoscut cu pancreatita cronica cresterea enzimelor orienteaza spre un puseu acut.

- cresterea amilazei se intalneste in cazul consumului excesiv de alcool, in timpul chirurgiei pe abdomen si a colangiopancreatografiei retrograde.

- amilaza de origine salivara creste in timpul oreionului (parotidita epidemica), in cazul litiazei salivare sau in diverse traumatisme parotidiene.
Desi nu sunt practicate de rutina, se pot doza separat izoamilazele salivara si pancreatica. Aceasta dozare este utila pentru identificarea precisa a sursei de crestere a amilazelor.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 20 Decembrie 2009 17:28
 

Comentarii 

 
+11 #1 dana eugenia 2011-03-04 06:33
va rog sa ma ajutati,baiatul meu este sanatos dar de 2 saptamani ii creste amilaza a ajuns la 318 , celelalte analize sunt nomale.el nu se simte rau dar imi este frica, are 21 ani doctorii di fundeni zic sa stau linistita ca nu are nimic ,dar de ce creste amilaza?
Raspundeti
 
 
+3 #2 Sebi 2011-03-04 13:25
Sfatul ar fi sa aveti incredere in medicul curant, care probabil a efectuat investigatii suplimentare pentru a ajunge la aceasta concluzie. Sunt numeroase cauze de crestere de amilaza, de la administrarea unor medicamente (aspirina, diureitce), alcool, pana la afectiunile de mai sus.
Raspundeti
 
 
-1 #3 adam 2011-05-17 13:59
buna ziuz .am facut azi toate analizele posibile in urma unor usoare dureri partea stanga si dreapta sub coaste,si a unei oboseli acute de circa 10 zile.totul a iesit ok,dar amilazuria a iesie 1200,adica exagerat de mare.aminazemia a iesit normala.ce poate fi?mentionez ca eu am infectii frecvente la fiere,aproape anuale sau mai frecvente,de circa 20 de ani.S-o fi inbolnavit grav pancreasul?eu asta banuiesc.dar de ce amilazemia e buna?
Raspundeti
 
 
+3 #4 Elena 2012-02-13 21:29
mama mea a avut amilazele 3600 la primele analize, apoi dupa 2 zile maxim au scazut la 56.....e normal??pe langa aceasta are si alte simptome....e frustrant pentru ca simptomele astea se regasesc la mai multe afectiuni ale pancreazului....si mai e si alergica la substanta de contrast pentru tomograf!!ce de facut pentru o diagnostricare?
Raspundeti
 
 
-1 #5 Laura 2013-02-05 15:05
Am 21 de ani si am fct doua crize de pancreatita intr-o luna de zile,cu amilazuria 1549, si amilaza 157,iar dupa un tomograf abdominal mi-au iest colecist cu multiplii microcalculii si mi-am scos fierea pt k ea a fost motivul principal in producerea pancreatitei.
Raspundeti
 
 
+8 #6 marcy 2013-11-12 12:22
am amilaza 161,interval de referinta fiind 23-100 UL.am fierea scoasa,iau aspenter zilni. ce pot sa fac,oare e grav? eu nu ma pricep
Raspundeti
 
 
+3 #7 Bibi 2014-09-09 13:46
Fiul meu in urma unei cazaturi cu o trotineta s a lovit la pancreas si a avut leziuni la acesta!rana a inceput sa se vindece dar amilazele nu ii scad,ba i- au crescut mai mult decat atunci cand l am internat!are o luna decand este in spital si nicio schimbare!amila zele la ultimele analize i au iesit 3600 si are doar 8 ani!un sfat va rog!
Raspundeti
 
 
+3 #8 Mara 2014-11-05 17:31
Buna seara. Tatal meu este internat pt ca avea amilaza, lipaza, tgo tgp foarte mari. Gama era 3600.de 2 zile a inceput tratamentul in spital, au oprit alimentatia, il tin in perfuzii si are un tub pana in stomac care ii elimina lichidul pancreatic. Dupa 2 zile de tratament amilaza din urina a crescut de la 1600 la 3200, lipaza a crescut, iar tgo si tgp se apropie de normal. Va rog sa imi spuneti de ce au crescut acele valori cand este sub tratament. Multumesc
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati