Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Amilaza plasmatica
Analize de laborator
09 Septembrie 2009 00:12


Amilazele sunt enzime cu rol important in digestie. Amilazelele provin din pancreas, glande salivare si in mai mica masura din ficat.

Valorile normale se situeaza intre 20-40 de unitati internationale.
Cresterile patologice se intalnesc in pancreatita acuta, cand in cadrul proceselor de autodigestie si distrugere a celulelor pancreatice sunt eliberate in circulatie. Valorile sugestive pentru pancreatita acuta sunt cele de peste 3 ori valorile normale. Specificitatea amilazelor pentru diagnosticul pancreatitei este mai redusa decat in cazul lipazelor.

Alte conditii asociate cu cresterea amilazelor sunt: colecistita acuta, ulcerul perforat care afecteaza pancreasul, ocluzia intestinala, ascita pancreatica. In parotidita epidemica (oreion) sunt crescute amilazele de origine salivara, iar lipazele sunt in limite normale.

Amilazele mai pot fi crecute in afectiuni acute, cum ar fi: traumatisme de pancreas sau de glande salivare, arsuri, cetoacidoza, insuficienta renala acuta, infarctul pulmonar.

Anumite medicamente pot determina hiperamilazemie: aspirina, morfina, cortizonicele, diureticele tiazidice, contraceptivele orale.

Scaderile patologice se intalnesc in pancreatita cronica in stadiul tardiv, cand pancreasul nu mai are rezerve biologice pentru a secreta amilaza.


terapiamedicala.ro
Ultima modificare 09 Septembrie 2009 00:37
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati