Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Amilaza urinara
Analize de laborator
09 Septembrie 2009 14:08


Amilazele sunt enzime produse la nivelul pancreasului, glandelor salivare si ficatului. Amilazele au un rol important in digestie, in special in hidroliza amidonului.

Amilazele scindeaza pectina, cu producerea de oligozaharide.

Spre deosebire de amilaza plasmatica, amilzele urinare sunt prezente in cantitati crescute mai mult timp decat cele sanguine, de la debutul unei afectiuni acute. Amilaza urinara este crescuta in aceleasi afectiuni ca si cea plasmatica.

Valorile normale se situeaza intre 32-640 unitati internationale/L sau pana la 84 de unitati Wohlgemuth.

Daca functia renala este intacta, amilaza urinara urmeaza cresterea cele plasmatice. Cea mai importanta afectiune gastroenterologica asociata cu hiperamilazuria este pancreatita acuta, dar si ulcerul perforat, colecistita acuta diferitele neoplasme, starile septice.

Parotidita epidemica (oreionul) determina cresterea amilazelor serice si a celor urinare, acestea fiind de origine salivara.

Scaderile patologice se intalnesc in pancreatita cronica, cand se epuizeaza rezervele panceatice, alcolismul cronic, ciroza hepatica.

terapiamedicala.ro
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati