Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Antigen carcinoembrionar (ACE, CEA)
Analize de laborator
18 Decembrie 2009 19:37


Antigenul carcinoembrionar este o proteina care a fost descoperita din celulele adenocarcinomului colonic.

Antigenul carcinoembrionar are rol in dezvoltarea fatului, este produsa de catre ficat si intestin intre lunile 2 - 6 de viata intrauterina.

Antigenul carcinoembrionar creste la pacientii fumatori, fara a semnala o patologie caracteristica. Din acest motiv valorile normale sunt diferite la fumatori fata de nefumatori.

Valori normale la fumatori: 85% prezinta valori sub 10 micrograme(ug) / litru - 15% prezinta valori normale intre 10 - 30 ug / litru.

Valori normale la nefumatori: 90% prezinta valori sub trei ug/ litru, iar 8% prezinta valori intre 3 si 10 ug / litru.

Antigenul carcinoembrionar creste intr-o varietate de situatii care nu sunt de natura tumorala maligna: ciroza hepatica, afectiuni inflamatorii intestinale, hipotiroidism, diverse infectii, pancreatita.

In mod obisnuit antigenul carcinoembrionar se foloseste pentru depistarea cancerului de colon. De asemenea poate creste in alte afectiuni tumorale maligne:

- cancer de pancreas

- metastaze hepatice

- cancer hepatic - creste in 4 % din cazuri

- cancer mamar

- alte cancere intestinale: esofag, stomac, intestin subtire, ficat

- cancer pulmonar

- cancer ovarian

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 30 Octombrie 2010 12:19
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati