Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Antrax - imagini
Imagini
27 Octombrie 2010 17:39


Bacillus anhracis este un bacil gram-pozitiv, aerob, sporulat. Formele vegetative secreta numeroase toxine care determina edem si hemoragie. Se cultiva pe medii uzuale.

Cultura anthrax pe mediu agar-sange

cultura anthrax

 

Spori de anthrax (microscopie electronica)

spori de antrax microscop electronic

 

Bacili de anthrax (microscopie optica)

antrax microscop

Sunt posibile mai multe porti de intrare:

-          Cutanata – prin contactul formelor vegetative sau mai rar al sporilor cu tegumentele, in special la nivelul unor plagi; aceasta forma va dezvolta antrax cutanat sau extern.

-          Respiratorie – prin inhalare de spori (in industria lanei, pielariei, atacuri teroriste) - forma letala in cele mai multe cazuri.

-          Digestiva – prin ingestia de spori, cu o evolutie similara ierbivorelor, cu enterocolita hemoragica si septicemia secundara, rapid letala. Este posibila transmiterea prin consumul de carne, de la animale bolnave, daca aceasta nu a fost suficient preparata termic.

Pustula maligna - are o incubatie scurta (pana la 5 zile). Initial apare o papula similara intepaturii unui tantar. In cateva zile se transforma intr-o pustula cu un continut hemoragic sau seros, care se mareste si formeaza in zona centrala o crusta de culoare neagra, cu aspect de escara (carbune sau buba neagra). Leziunea este total nedureroasa, aspect esential pentru diagnostic. Poate fi inconjurata de o coroana periferica de vezicula clare sau hemoragice. Pacientul prezinta adenopatie regionala si stare generala alterata (febra, frisoane, inapetenta). Durata evolutiei este pana la o luna de zile, daca este spre vindecare cu tratament corect.

Anthrax cutanat - imagini

Anthrax cutanat (escara)

antrax cutanat

 

 

Anthrax cutanat - pustula

antrax antebrat

 

Anthrax - infectie oculara

infectie oculara cu antrax

 

Anthrax cutanat - escara

antrax cutanat mana1

Edemul malign - este o variant de evolutie a antraxului cutanat. Se caracterizeaza prin aparitia unui edem impresionant care deformeaza regiunea afectata. Edemu este moale, gelatinos. Daca este prezent la nivelul gatului poate determina asfixie.

 

Sursa imagini: http://phil.cdc.gov/phil/Ultima modificare 28 Octombrie 2010 07:27
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati