Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este cancerul?
Intrebari si raspunsuri
13 Februarie 2011 14:36


Intrebare

Ce este cancerul?

Raspuns

Termenul cancer este folosit pentru a descrie afectiunile in care exista o prolifereare excesiva, fara control a unor celule anormale, care apar in diverse organe.
Celulele canceroase au o capacitate foarte mare de diviziune si, in plus, se pot raspandi in alte tesuturi si organe prin intermediul circulatiei sangvine si limfei.

Originea cancerului


Procesul de malignizare, de oncogeneza se refera la etapele prin care unele celule normale ale organismului se transforma in celule maligne.

In mod normal, celulele din organism au o anumita durata de viata, programata genetic. In plus, celulele normale au o capacitate limitata de diviziune, dupa care intervine un proces de moarte programata numit apoptoza.

Celulele tumorale apar prin transformarea celulelor normale, in urma unor mutatii genetice - modificari la nivelul ADN-ului, care este molecula ce contine informatia genetica.

Prin aceste mutatii genetice, celulele normale dobandesc caracteristici noi, nu mai seamana cu celulele din care provin si nu mai raspund la procesul de apoptoza. Astfel, prolifereaza necontrolat si formeaza aglomerari de celule numite tumori.

Aparitia tumorilor nu se intalneste in toate tipurile de cancere. De exemplu, leucemia este o forma de cancer in care de obicei nu exista tumori.

Tumorile pot fi benigne sau maligne.
Tumorile benigne nu determina metastaze, adica celulele care le formeaza nu se raspandesc in alte organe.

Tumorile maligne sunt canceroase - sunt formate din celule neoplazice care au capacitatea de a invada tesuturile inconjuratoare sau pot disemina la distanta, in alte organe, pe calea sistemului limfatic sau prin sange.

Tipuri de cancere


Exista aproximativ 100 tipuri de cancer, in functie de tipul de celula care se malignizeaza. In functie de organul care apare tumora primara se intalnesc: cancer hepatic, cancer de san, cancer pulmonar, cancerul pancreatic, etc.

Principalele tipuri de cancer, in functie de celula care se malignizeaza sunt:
carcinomul - cancer cu originea in celulele epiteliale, care intra in alcatuirea pielii si mucoaselor
sarcomul - cancer cu originea in celulele tesutul conjunctiv, care intra in alcatuirea oaselor, cartilajelor, muschilor, etc.
leucemie - malignizare a celulelor hematopoietice din maduva hematogena
limfom - cancer al celulelor sistemului imun din ganglionii limfatici
cancer al sistemului nervos central - creier, maduva

Cele mai intalnite tipuri de cancere sunt:
• cancerul de san
• cancerul de colon
• cancer uterin
• leucemia
• cancerul pulmonar
• cancerul pancreatic
• cancerul de prostata
• cancerul tiroidian

Se estimeaza ca, in Statele Unite, in anul 2010, au fost diagnosticate aproximativ 1 500 000 persoane cu cancer, fiind inregistrate aproximativ 500 000 decese.

Bibliografie

http://www.cancer.gov/Ultima modificare 04 Martie 2011 23:02
 

Comentarii 

 
-1 #1 alina 2012-03-15 07:50
diagnostic;bron hopneumonie suspect metastaza pulmonara,nodul i diseminate aspect imagistic cu diseminari secundare3cm,adenopatii in ferastra aorto-pulmonara1,2cm,subcarinar e2cmcalcificate ,hilare drepte0,8cm calcificate,ade nopatii axilare drepte1,7cm si axilare stangi1cm, doresc sa stiu daca este metastaza si de care?
Raspundeti
 
 
0 #2 Violeta 2012-10-26 17:30
As dori si eu sa stiu daca este indicat a se face colon hidro terapie, daca are beneficii dar si dezavantaje.
Raspundeti
 
 
+1 #3 ionel 2012-11-24 16:25
ce diagnostic pui cind te doare bratu si durerea incepe de la cot in jos si in sus pe umar
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati