Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este hepatita?
Intrebari si raspunsuri
02 Februarie 2011 11:41


Intrebare

Ce este hepatita?

Raspuns

Termenul de hepatita descrie prezenta inflamatiei la nivel hepatic.
Inflamatia hepatica poate avea diverse cauze:
• infectii virale
• consumul de alcool
• mecanisme autoimune
• boli metabolice
• administrarea de medicamente sau alte toxice hepatice

Inflamatiile la nivel hepatic pot fi acute sau cronice, atunci cand procesul inflamator dureaza mai mult de 6 luni.

Pentru evaluarea leziunilor hepatice determinate de procesul inflamator la nivel hepatic sunt disponibille diverse metode. Exista mai multe testele sanguine pentru evaluarea functiei hepatice. Cea mai specifica enzima de citoliza hepatica este TGP (ALT - alanil aminotransferaza), care se dozeaza in sange. Cresterile marcate, de peste 10 ori normalul caracterizeaza hepatitele acute, in timp ce, in general, in hepatitele cronice transaminazele sunt moderat crescute.
Pentru evaluarea procesul inflamator, cel mai sensibil si specific test este examinarea histologica a unui fragment hepatic recoltat prin biopsie hepatica.

In Statele Unite, mai mult de jumatate din cazurile de hepatita sunt determinata de infectii virale:
• virusul hepatitei A - determina doar infectii acute
• virusul hepatitei B - infectii acute si cronice
• virusul hepatitic C - infectii acute si cronice
• virusul hepatitei D - necesita neaparat prezenta virusului B, determina infectii acute sau cronice
• virusul hepatitei E - determina doar infectii acute

In afara de aceste virusuri care au tropism pentru ficat, exista si alte cauze virale de hepatita, cum ar fi infectia cu citomegalovirus, Epstein-Barr sau virusul herpes simplex.

Exista numeroase medicamente care pot determina toxicitate hepatica. Unul dintre cele mai frecvent folosita este paracetamol, care, consumat in doze mai, de paisprezece grame poate produced necroza hepatica. Alte medicamente care pot cauza hepatita: izoniazida, fenitoina, carbamazepin, ibuprofen, indometacin, diclofenac, ketoconazol, itraconazol, etc.

Consumul de alcool este considerat cea mai frecventa cauza a cirozei, o afectiune hepatica severa, care apare in urma unui proces indelungat de evolutie cronica. Cantitatea de alcool care trebui consumata zilnic pentru a determina ciroza este variabila, precum si intervalul de timp necesar.

Bibliografie

Podolsky D, Isselbacher K. - Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool, Harrison's Principles of Internal Medicine, 17th Edition 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati