Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este parotida?
Intrebari si raspunsuri
04 Martie 2011 19:44


Intrebare

Ce este parotida?

Raspuns

Parotida este cea mai voluminoasa glanda salivara.

Parotida este o glanda pereche, situata in spatele ramului ascendent al mandibulei si sub conductul auditiv extern.

Greutatea este de aproximativ 20 - 30 grame.

Parotida este strabatuta de artera carotida externa si vena jugulara externa, precum si de ramurile nervului facial.

Saliva secretata de parotida este colectata de catre canalul lui Stenon, care se deschide in cavitatea bucala la nivelul vestibulului superior, in dreptul molarului 2.

Canalul lui Stenon are o lungime de aproximativ 5 centimetri si un diametru de aproximativ 0, 5 centimetri.

Glanda parotida este o glanda tubuloacinoasa de tip seros, formata din acini secretorii si un sistem de canal excretoare. Acinii secreta un lichid clar, care nu contine mucus.

Vascularizatie


Vascularizatia parotidei provine din carotida externa si din artera temporala superficiala care este o ramura a carotidei externe.

Sangele venos din parotida este colectat de catre vena jugulara externa.

Limfa dreneaza in ganglioni parotidieni si de aici in ganglionii cervicali.

Inervatie


inervatia este simpatica si parasimpatica. Sistemul parasimpatic stimuleaza secretia si este alcatuit din fibre parasimpatice preganglionare care pleaca din nucleul salivator inferior, prin nervul glosofaringian. Aceste fibre fac sinapsa in ganglionul otic cu fibrele postganglionare care ajung in glanda parotida.

Bibliografie

Cezar Th. Niculescu - Anatomia si Fiziologia Omului (Compendiu), Editura Corint 2009Ultima modificare 04 Martie 2011 19:46
 

Comentarii 

 
-2 #1 Iuliana 2011-12-24 20:09
Trebuie sa ma operez de glada paeotida,aveti idee cat de grav este?Sau poate stiti un tratament f,f,bun.Va multumesc.,,iulianagheorg ,,
Raspundeti
 
 
0 #2 Emilian 2011-12-26 11:53
Glanda parotida este un organ, care poate avea diverse afectiuni. Dvs nu ati specificat pentru ce afectiune urmeaza sa va operati.
Raspundeti
 
 
+1 #3 Viorel 2013-03-17 17:24
Raspundeti
 
 
0 #4 Marcel 2015-05-06 10:59
Buna ziua , recent am avut o operatie in urma careia m-am taiat la obraz cu un flex si a fost taiata si aceasta glanda parotida. Restul operatiei aproape ca s*a vindecat dar in parteaa de sus langa ureche imi ramane o zona umflata si tare .Merg la doau trei zile la doctor si imi dreneaza umflatura si imi da cu o solutie in care spune ca o sa imi satureze glanda si nu o sa se mai umfle. Mananac destul de greu iar zona se umfla in acest timp . Sunt operat de 12 zile.Cat de grav este si daca sa imi fac probleme majore.
Va multumesc !
Raspundeti
 
 
0 #5 Marcel 2015-05-06 14:07
Buna ziua , In urma unui accident de munca mi-am taiat obrazul inclusiv glanda parotida ,dupa spusele medicilor. Operatia este aproapre in curs de vindecare dar in zona de sus a maxilarului unde s-a terminat taietura ramane mereu umflat ( se mai dezumfla cand tin gheata ) si tesutul este tare.Mi se accentueaza umflatura cand mananc si fortez maxilarul . In rest sunt bine, nu am temperatura, nu sunt dureri decat cand mananc . La medic am fost post operatoriu si imi dreneaza zona si imi injecteaza o solutie pentru a neutraliza glanda sa nu mai produca saliva momentan , si sa nu se mai umfle . Am fost de cateva ori la control si mereu acelasi lucru . Sunt operat in strainatate dar pun aceste intrebari aici poate ma lamuriti daca sa imi fac mari probleme si poate o scurta explicatie .
Va multumesc frumos!
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati