Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ce este vena porta?
Intrebari si raspunsuri
04 Martie 2011 12:54


Intrebare

Ce este vena porta?

Raspuns

Vena porta aduce la ficat sange incarcat cu substante nutritive rezultate in urma absorbtiei intestinale.

Vena porta incepe prin capilare la nivelul tubului digestiv si se termina tot prin capilare la nivelul ficatului.

Vena porta se formeaza prin unirea venei splenice, venelor mezenterica superioara si mezenterica inferioara, in spatele colului pancreasului.

Vena porta ajunge in pediculul hepatic si la nivelul hilului ficatului se imparte ca si artera hepatica intr-o ramura dreapta si o ramura stinga.

Aceste ramuri se impart la randul lor in cate doua ramuri segmentare. Ramurile segmentare dau, la randul lor, ramuri subsegmentare.

Ultimele ramificatii ale venei porte sunt ramurile perilobulare de la nivelul spatiului portal care patrund in lobul ficatului, unde se capilarizeaza si formeaza sinusoidele hepatice.

Bibliografie

Cezar Th. Niculescu - Anatomia si Fiziologia Omului (Compendiu), Editura Corint 2009Ultima modificare 04 Martie 2011 12:57
 

Comentarii 

 
+4 #1 iulian 2014-11-30 10:26
Acum, la batranete am inteles si eu mai bine rolul V.P. Am ciroza hepatica si caut sa ma documentez despre boala. Am gradu 1 spre 2 si sper sa nu depasesc acest stadiu.
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati