Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ceruloplasmina - semnificatie clinica
Analize de laborator
11 Decembrie 2009 10:13


Ceruloplasmina este o proteina plasmatica care are rolul de a transporta ioni de cupru. Mai este denumita cuproxidaza sau feroxidaza. Ceruloplasmina are un timp de injumatatire plasmatica situat intre 4 si 25 zile.

Ceruloplasmina participa la metabolismul transferinei, proteina care transporta in mod specific fierul. In acest fel influenteaza si metabolismul fierului, pe langa cel al cuprului. Cel mai important rol al ceruloplasminei este de a transporta ioni de cupru. O molecula de ceruloplasmina contine 7 atomi de cupru.

Valori normale: 20 - 3 5 miligrame / decilitru.

Ceruloplasmina este foarte scazuta (valori sub 10 miligrame pe decilitru) in boala Wilson (degenerescenta hepatolenticulara). Ceruloplasmina este un marker de diagnostic al acestui tip de afectiune. De asemenea valori scazute ale ceruloplasminei plasmatice se mai intalnesc in sindromul nefrotic, ciroza hepatica si sindroamele de malabsorbtie. In sindromul nefrotic ceruloplasmina este scazuta pentru ca se elimina in exces la nivel urinar. Ciroza hepatica determina scaderea ceruloplasminei prin scaderea sintezei hepatice.

Ceruloplasmina creste in mod nespecific in inflamatii, in diferite cancere, (in special in limfomul Hodgkin) in sarcina, in lupusul eritematos sistemic sau in alte boli de colagen cum ar fi artrita reumatoida. De asemenea tratamentul cu estrogeni sau anticonceptionale orale determina cresteri are ceruloplasminei.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 11 Decembrie 2009 10:21
 

Comentarii 

 
-1 #1 laurentiu 2011-03-14 10:29
cat de scazuta trebuie sa fie ceruloplsmina pentru ciroza hepatica,eu am 18 si valori de referinta sunt 20-40
Raspundeti
 
 
0 #2 Sebi 2011-03-15 21:15
Ceruloplasmina nu se foloseste pentru a diagnostica ciroza hepatica - exista alte teste si explorari mai sensibile si specifice.
Raspundeti
 
 
0 #3 Nelu 2011-11-14 15:18
Laurentiu tu cati ani ai?
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati