Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Creatinina- semnificatie clinica
Analize de laborator
05 Ianuarie 2010 22:07


Dozarea creatininei plasmatice se foloseste pentru evaluarea functiei renale. Creatinina sanguina este un test mai valoros comparativ cu ureea sanguina, deoarece creatinina are origine exclusive endogena si nu este influentata de factori extrarenali.

Creatinina este rezultatul metabolizarii creatinei si creatininei fosfatice musculare. Valoarea acesteia depinde numai de productie si de excretie adica de masa musculara si de functia renala si nu depinde de aportul proteic alimentar sau de starea de hidratare a persoanei.

La persoanele aflata in echilibru ponderal si metabolic creatinina are un nivel seric stabil. Eliminarea creatininei se face aproape exclusiv pe cale renala, prin filtrare glomerulara. Daca filtrarea glomerulara scade nivelul creatininei creste.
Determinarea creatininei se face din plasma nu si din sangele total.
Valori normale la adult: aproximativ 0, 8 miligrame / decilitru la femei si aproximativ 1 miligrame / decilitru la barbati.

La persoanele cu masa musculara normala nivelul creatininei plasmatice evalueaza fidel functia renala. Creatinina creste in insuficienta renala in mod exponential. De exemplu, o crestere a creatininei serice peste 2 milligramm / decilitru arata scaderea functiei renale la aproximativ jumatate fata de normal.

La persoanele in varsta sau la cele cu masa musculara redusa nivelul creatininei este mai scazut si poate masca o perioada indelungata dezvoltarea unei insuficiente renale cronice.
Pentru a aprecia cu fidelitate mai mare functia renala se recomanda determinarea clearance ului la creatinina, care tine cont si de varsta si greutatea pacientului.

terapiamedicala.ro
 

Comentarii 

 
+2 #1 enache 2011-01-16 12:06
am creatinina crescuta dar fara sa am insufucienta renala. Este posibil sa fie doar din cauza alimentatiei?
Raspundeti
 
 
+1 #2 ioanna 2011-01-29 11:55
creatinina este un produs exclusiv endogen , aportul proteic crescut influenteaza doar valorile ureei, O falsa crestere o creatininei ap in caz de distructie musculara , secretie tubulara scazauta la nivelul rinichiului sau daca iei medicamente precum cefalosporine , cetone , metanol
Raspundeti
 
 
0 #3 eu 2011-08-03 20:01
valorile creatininei sut stabilite pt. o persoana normala sedentara. In cazul sportivilor sau in cazul suplimentarii alimentatiei cu suplimente ce contin creatina aceste valori se modifica foarte mut.Este obligatoriu sa informati medicul daca practicati un sport sau folositi suplimente nutritive pt. un diagnostic corect.
Raspundeti
 
 
0 #4 Cosor Ion 2014-07-26 00:58
ce semnificatie are la o femeie de 72 ani,cand creatinina serica are o valoare scazuta cu o unitate
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati