Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Diagnostic serologic pentru infectia cu VHC
Analize de laborator
09 Ianuarie 2010 09:42


Diagnosticul infectiei cu VHC este relativ dificil in perioada de hepatita acuta, pentru ca anticorpii impotriva virusului apar dupa o perioada mai indelungata, in medie de 8 - 15 saptamani, dar uneori chiar si la 6 luni, dupa momentul contaminarii.

Infectia cu VHC este suspectata in perioada acuta de boala prin eliminarea altor cauze de hepatita acuta: infectiile virale cu virusurile hepatitice A, B, E sau diferite alte virusuri, medicamente, etc.
Daca se suspecteaza infectia cu VHC, iar markeri serologici sunt negativi, se recomanda repetarea sistematica a serologiei timp de 6 luni.

Majoritatea infectiilor cu VHC sunt diagnosticate in perioada de hepatita cronica sau de ciroza.

Pentru punerea in evidenta a infectiei cu VHC, din punct de vedere serologic, se testeaza prezenta anticorpilor antivirali, prin teste ELISA. In prezent se folosesc teste de generatia a treia, care sunt mai sensibile si specifice fata de generatiile anterioare.
Exista teste care pot evidentia prezenta antigenului viral. De asemenea exista posibilitatea evidentierii anticorpilor antivirali de tip imunoglobulina M.

Testele serologice permit punerea diagnosticului, dar nu reprezinta decat un marker indirect al prezentei acestuia. Testele serologice nu dau informatii asupra replicarii virale, nu pot diferentia intre infectia veche si vindecata si infectia recenta sau ciroza, hepatita cronica activa sau alta forma de boala. De asemenea, markerii serologici se pozitive tarziu si nu permit diagnosticul precoce al hepatitei acute.

Mai ales in bolile autoimune, testele serologice pot da reactii fals pozitive.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 30 Octombrie 2010 12:10
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati