Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Regim colon iritabil
Regimuri si diete
04 Octombrie 2010 20:22


Sindromul de colon iritabil este o afectiune care nu are o cauza organica, dar care poate determina scaderea calitatii vietii. Regimul alimentar influenteaza multe cazuri reusita tratamentului.

Tratamentul sindromului de colon iritabil depinde de o relatie foarte buna medic - pacient, pentru ca este greu de acceptat faptul ca nu exista un tratament universal. De asemenea, pacientul trebuie prevenit ca afectiunea evolueaza cu perioade de exacerbari si remisiune. Consultul unui medic specialist si psihiatru sau a unui psiholog poate ameliora sperantele de reusita ale tratamentului.

Doar aproximativ o cincime dintre pacientii care prezinta simptome de colon iritabil se adreseaza medicului specialist. In acelasi timp, sindromul de colon iritabil este foarte frecvent intalnit la nivelul populatii. Unele studii situeaza prevalenta acestuia in populatie intre 10 si 20 %.

Dieta are un rol determinant in colonul iritabil. Este foarte important de retinut ca dieta trebuie individualizata, pentru ca anumiti pacienti pot prezenta intoleranta la unele alimente recomandate.

Pacientul cu sindrom de colon iritabil poate prezenta atat diaree si constipatie.
La pacientii cu diaree se recomanda evitarea legumelor, pentru ca acestea fermenteaza. La pacientul cu constipatie se recomanda hidratare adecvata, pentru a asigura o consistenta normala a scaunului.

Se recomanda evitarea fumatului si intreruperea consumului de alcool. De asemenea, este foarte importanta reducerea surselor de stress.

O dieta bogata in fibre alimentare este in general indicata la persoanele cu sindrom de colon iritabil. Cu toate acestea, exista persoane care prezinta intoleranta la acestea. Introducerea fibrelor in alimentatie se recomanda sa se faca treptat.

Alimentele bogate in zaharuri rafinate trebui evitate. Zaharul poate fi inlocuit cu consumul de fructe.

Nu se recomanda consumul de bauturi carbogazoase, sucuri de fructe acide, cafea, ceai sau cola. De asemenea alte alimente care nu se recomanda sunt:
• tocaturile
• mezelurile
• carne afumata
• prajelile
• leguminoasele
• condimentele
• grasimile
• zaharul rafinat.

terapiamedicala.ro



 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati