Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Erizipel - tratament
Dermatologie
30 Iulie 2009 07:03

 Erizipelul - tratament

Initial erizipelul a fost descris ca o infectie cutanata contagioasa care a determinat adevarate epidemii in sectiile chirurgicale.

Erizipelul este cauzat de streptococul beta-hemolitic. Debuteaza brusc cu febra (39 - 40°), frisoane, alterarea starii generale. In acest stadiu, leziunile cutanate sunt discrete, ceea ce explica frecventele confuzii diagnostice cu infectii acute ale cailor respiratorii (gripa, pneumonie). Dupa cateva ore bolnavul observa aparitia unui placard extins eritemato-edematos, bine delimitat, cu margini proeminente "in burelet".

Se descriu forme purpurice, buloase si chiar gangrenoase de erizipel, in functie de intensitatea procesului inflamator. Pot aparea limfangita si limfadenita sau colectii purulente urmate de abcedare.

Erizipelul se poate localiza oriunde pe corp, dar in ordinea frecventei, erizipelul se intalneste la nivelul gambelor (poarta de intrare a bacteriei este reprezentata de plagi sau micoze interdigitale cu fisuri), fetei (poarta de intrare: rinovestibulite, plagi), pavilionului urechii (poarta de intrare posibila: otite externe gratate).

Tratament

General: antibiotice (penicilina, deoarece streptococul este sensibil la acest atibiotic), in functie de gravitatea cazului.. In cazurile in care banuim asocierea stafilococului (raspuns slab la penicilina, tendinta la colectare), se vor administra antibiotice eficiente in stafilococii, rezistente la betalactamaze (oxacilina, eritromicina,  augmentin,  cefalexina etc.)
Local: deparazitare, igienizare, comprese antiseptice cu cloramina B (2 cp. la 1/2 litru de apa), pansamente cu unguente si pudre continand antiseptice (acid boric 3 %,  acid fusidic, hexaclorofen), antibiotice care nu se administreaza pe cale generala: neomicina, polimixina, bacitracina, mupirocin).

terapiamedicala.ro

Ultima modificare 09 Noiembrie 2010 21:32
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati