Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ganglioni inflamati
Dictionar - litera G
12 Decembrie 2010 15:55


Termenul medical care descrie inflamarea ganglionilor este adenita. Ganglionii inflamati pot aparea in diverse afectiuni, atat de natura infectioasa cat si de alte cauze.

In cursul unei infectii, mai ales bacteriana, afectarea ganglionilor este relativ frecventa, pentru ca ganglionii limfatici sunt organe foarte importante in generarea raspunsului imun fata de diverse substante straine care au patruns in organism.

Ganglionii limfatici sunt considerati organe limfoide secundare. Acestea sunt structuri aflate pe traiectul vaselor limfatice. Ganglionii sunt structuri bine organizate, incapsulate, aflate in zonele de intersectie a mai multor vase limfatice.

Prin adenopatie sau limfadenopatie se intelege afectarea patologica a ganglionilor limfatici, manifestata in primul rand prin marirea de volum.

Ganglionii limfatici pot fi superficiali si profunzi. Ganglionii limfatici superficiali sunt accesibili examenului clinic. Acestia pot fi examinati de catre medic, care poate constata diferitele modificari de volum, consistenta, mobilitate fata de planurile superficiale sau profunde.
Ganglionii profunzi pot fi pusi in evidenta doar prin explorari imagistice: ecografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara.

Grupele ganglionare care pot fi examinate in cursul examenului clinic sunt:
• la nivelul capului: ganglioni preauriculari, ganglioni suboccipitali, retroauriculari parotidieni
• in zona gatului - ganglionii lanturilor jugulare interne si externe, submandibulare, submentonieri si supraclaviculari
• la nivelul membrelor superioare: ganglioni axilari si supraepitrohleeni
• la nivelul membrului inferior: ganglionii inghinali si poplitei.

O modificare de volum a ganglionilor poate fi observata prin simpla inspectie, dar palparea este metoda care permite evidentierea caracterelor specifice ale unei adenopatii sau adenite. La palparea unui ganglion se urmaresc urmatoarele elemente: marimea, forma, mobilitatea fata de planurile superficiale si profunde, consistenta si raporturile intre ganglioni precum si sensibilitatea la palpare.

Ganglionii se poate palpa in mod normal la persoanele slabe, au dimensiuni reduse sub 1 cm si consistenta elastica, sunt mobili pe toate planurile si nu sunt durerosi.

Structura ganglionilor


Un ganglion este format dintr-o capsula externa, cortex (care este stratul extern, situat imediat sub capsula, care contine in principal limfocite B, macrofage si celule dendritice foliculare), paracortex (contine numeroase limfocite T si celulele dendritice interdigitate), si medulara (care este stratul intern, cu populatie celulara mai redusa, formata in special din plasmocite care sintetizeaza anticorpi).
La nivelul unui ganglion vin mai multe vase limfatice care se numesc aferente si care aduc limfa dintr-un anumit teritoriu. Limfa este deversata intr-un spatiu numit sinusul subcapsular. De la nivelul acestui sinus, limfa se scurge lent prin ganglioni, initial prin cortex apoi prin paracortex si apoi prin medulara. Viteza mica este esentiala pentru a permite celulelor aflate la nivelul ganglionilor sa recunoasca substantele straine care sunt aduse de catre limfa.

Rolurile ganglionilor limfatici


Substantele straine din tesuturi ajung prin intermediul limfei la nivelul ganglionilor limfatici. Aceste substante sunt captate prin procese numite endocitoza sau fagocitoza de catre celule specializate: celule dendritice sau macrofage.
Aceste celule au capacitatea de a procesa substantele straine, de a le fragmenta in polipeptide care sunt prezentate limfocitelor T helper si limfocitelor B. Din cooperarea acestor celule va rezulta transformarea limfocitelor B activate in plasmocite, celulele care sintetizeaza anticorpi.
Astfel, ganglionii limfatici sunt organe foarte importante pentru sinteza de anticorpi.

Ganglioni inflamati - cauze


Afectarea ganglionara poate fi localizata sau generalizata. Adenopatiile localizate inseamna afectarea unei singure grupele ganglionare si arata o afectare secundara unei afectiuni care este cantonata in teritoriul de drenaj.
De asemenea, adenopatiile localizate pot sa apara la inceputul unei afectiuni generalizate.

Adenopatiile generalizate afecteaza mai multe grupuri ganglionare care au teritorii de drenaj separate si de obicei sugereaza o afectiune generala a sistemului limfatic sau a organismului.

Ganglionii patologici au dimensiunea peste 1 cm, au consistenta variabila. Consistenta poate fi: moale, fluctuenta, dura - lemnoasa.
De obicei consistenta dura se intalneste in cancere.
Ganglionii patologici pot sa fie mobili sau aderenti la planurile superficiale si profunde. Durerea ganglionara se intalneste de obicei in afectiunile benigne, de natura inflamatorie.

Adenopatiile din cancere sau cele care se intalnesc in bolile sistemului imun sunt de obicei nedureroase.
In boala Hodgkin adenopatia este dureroasa si poate fi provocata de ingestia de alcool.

Ganglionii inflamati (adenita) au urmatoarele caracteristici:
adenopatie localizata
• dimensiuni moderate
• ganglioni sunt aderenti la tesuturile inconjuratoare
• durere spontana sau la palpare
• roseata sau modificare de temperatura a tegumentelor

Atunci cand este inflamat si traiectul limfatic se foloseste termenul de limfangita.
Atunci cand adenopatia inflamatorie devine supurativa, cu puroi, este prezenta durerea si o modificare de consistenta specifica numita fluctuenta. De asemenea, in adenopatia supurativa exista inflamatie marcata a tegumentelor, de care ganglionii adera. Adenopatia supurativa poate determina aparitia unei fistule, cu deschidere spontana la piele si evacuarea puroiului.

Exista diferite boli infectioase care pot determina inflamarea ganglionilor:
Sifilis primar - adenita este situata de obicei la nivel inghinal, este prezent un ganglion mai mare, inconjurat de ganglioni de dimensiuni mai reduse, fermi, nedurerosi. Adenita se pot vindeca spontan.
• In mononucleoza infectioasa exista o adenita generalizata, dureroasa, mobila, cu afectare mai ales a ganglionilor cervicali si a celor suboccipitali. Mononucleoza infectioasa este cauzata de infectia cu virusul Epstein Barr. Pe langa adenopatie mai sunt prezente hepatomegalia si splenomegalia.
• In tuberculoza - ganglionii cei mai frecvent afectati sunt cei de la nivel submandibular sau laterocervical. Adenopatia este voluminoasa, durerea este absenta sau redusa. Ganglionii pot fi discret aderenti, cu semne inflamatorii moderate. In mod caracteristic se poate fistuliza, cu scurgere de cazeum. La persoanele care au prezentat mai multe episoade de scurgere de cazeum se pot observa cicatrice care se numesc cicatrice scrofuloase.

Adenopatiile care insotesc cancerele, metastatice, sunt localizate in functie de tipul de cancer.
De exemplu, cancerele abdominale determina adenopatie superficiala localizata la nivel subclavicular.
Adenopatiile metastatice au consistenta dura si sunt nedureroase. Initial nu sunt aderente, dar pot deveni atunci cand procesul neoplazic depaseste capsula ganglionului.

Bibliografie

Ganglioni inflamatiUltima modificare 12 Decembrie 2010 16:12
 

Comentarii 

 
+1 #1 radu 2011-11-09 18:36
Buna ziua, am un ganglion tare(cred ca e vb. despre ganglion) situat la capatul maxilarului, sub ureche si are o dimesiune aproximativa de 0,8 cm. La palpare e dur ca un os. Am fost la medic acum cativa ani si mi-a spus ca nu am nimic. L-am depistat de mai bine de 5 ani. E ceva normal? Mentionez ca am inaltimea de 186 cm si 70 de kg.
Raspundeti
 
 
-1 #2 Ana 2012-07-14 12:42
Buna ziua.Am un ganglion dureros dar nu foarte mare ( se simte la palpare ) in zona inghinala ( la pliu ).A aparut in urma cu 1 zi fiind pentru prima data.De asemenea mi-a aparut si un cos in zona vaginului...Sa ma ingrijorez ?!!!
Multumesc ..O zi buna
Raspundeti
 
 
+3 #3 dudi 2012-07-16 07:31
nu. cred ca trebuie sa iti faci griji din cauza cosului deoarece ar fi trebuit sa iti fi aparut in zona vaginului.!
Raspundeti
 
 
0 #4 fsw 2012-09-12 06:28
buna ziua am un ganglion pe care l-am depistat cu un an si ceva in urma..am fost imediat la doctor iar acestra a spus ca nu este nimic ingrijorator si ca sa va retrage singur.A trecut un an si ceva si nu s-a retras..trebuie sa ma ingrijorez?
Raspundeti
 
 
+5 #5 alina 2012-12-26 13:06
fiica mea are 7 luni si in urma cu 2 saptamani iam depistat un ganglion in zona mandibulei sub ureche de atunci suntem in spital pe antibiotic,sa mai desumflat dar tot e un pic tare,medicii nu stiu inca de la ce e,daca aveti idee va rog spunetimi
Raspundeti
 
 
0 #6 finu 2013-01-27 12:39
nush ce problema e cu ganglionii astea cred ca e epidemie am facut si eu akm 10 luni am fost la spital mi-au zis ca am rubeola/rujeola...mi-au dat tratament care continea ceva de genu nurofen,aerius niste pastile si numaai stiu ce.Bineinteles in fiecare zi apareau din ce in ce mai multi pana la urma au trecut mi-a mai ramas unu mic la gat care astazi cand m-am trezit era umflat.nush ce o sa fac o sa ma duc la un medic sa fac niste analize probabil pentru ca atunci cand am fost la spital doctora respectiva a observat ganglionii de la gat a zis,ma dezbracat si sa uitate pe piept a zis ca se vede eruptia.nush ce o mai fi si aia asa ca nush ce sa mai va zic CE POATE SA FIE:))
Raspundeti
 
 
-2 #7 adrian 2013-02-23 20:23
cand alerg la footbal am durerii la inghinali.ce sa fac?
Raspundeti
 
 
-2 #8 alexandru ionut 2013-05-09 10:21
am o problema am niste umflaturi in cap gen ganglioni nu ma doare in schimb mi e cam frica ca s-au marit..eu am probleme si cu sistemul nervos si ma gandeam ca poate o fi pe sistem nervos ideea e ca am crezut 1 oara ca e vreun cos dintracela infundat dar se si misca cand apas umpik pe el...ce poate sa fie?
Raspundeti
 
 
-2 #9 ani 2013-05-24 20:19
in urma cu 7 ani am avut un gangleon limfatic de natura infectioasa , si lam extirpat , acum mia aparut un nodul in acea operatie de 7mm pe 12mm , dureros la palpare este latero cervical dreapta ,
imi este tare frica pentru ca nu ii cunosc natura si nu stiu de unde provine ce sa fac ? dati-mi un sfat
Raspundeti
 
 
+4 #10 Cosmin 2014-10-26 17:33
Quoting radu:
Buna ziua, am un ganglion tare(cred ca e vb. despre ganglion) situat la capatul maxilarului, sub ureche si are o dimesiune aproximativa de 0,8 cm. La palpare e dur ca un os. Am fost la medic acum cativa ani si mi-a spus ca nu am nimic. L-am depistat de mai bine de 5 ani. E ceva normal? Mentionez ca am inaltimea de 186 cm si 70 de kg.


Cum ai rezolvat problema cu ganglionul?
Raspundeti
 
 
+1 #11 Cosmin 2014-10-26 17:34
Quoting radu:
Buna ziua, am un ganglion tare(cred ca e vb. despre ganglion) situat la capatul maxilarului, sub ureche si are o dimesiune aproximativa de 0,8 cm. La palpare e dur ca un os. Am fost la medic acum cativa ani si mi-a spus ca nu am nimic. L-am depistat de mai bine de 5 ani. E ceva normal? Mentionez ca am inaltimea de 186 cm si 70 de kg.Cum ai rezolvat problema cu ganglionul?
Raspundeti
 
 
+1 #12 roxi 2015-05-07 20:06
buna, cu ceva timp in urma am observat ca am o umflatura in zona inghinala, iar acum dupa ce m.am documentat mi.am dat seama ca este un ganglion, are legatura cu virginitatea, adica inca sunt virgina imi pot aparea acesti ganglioni ?Se pot transmite prin contact sexual?
Raspundeti
 
 
+1 #13 roxana 2015-07-22 18:52
ROxI depinde cat de mare e umflatura...nu e prea ok sa fie dur si imobil...un ganglion peste 1.5 cm necesita control amanuntit...sa nu fie zona care acopera ganglionul inrosita,febra..transpiratii nocturne..sunt multi factori care trebuie luati in considerare...ideea e sa nu te panichezi...si nu lua sfaturi de pe internet!!!
Raspundeti
 
 
-1 #14 roxana 2015-07-22 18:55
daca ai dubii in privinta partenerului ..fugi la teste..un VDRL.UN HIV ..cam bolile cu transmitere sexuala..produc inflamarea ganglionilor inghinali.
Raspundeti
 
 
0 #15 Nadina-Ofelia 2016-02-07 17:14
Buna seara ma numesc Ofelia de curand am observat ca mi-a iesit un nodul sub axila este mic cam ,cat un bob de mazare,trebuie sa ma ingrijorez?Adevarul este ca sunt si foarte racita pana acum nu am sesizat nimic eu de obicei sunt foarte atenta la asa ceva.Ce ma sfatuiti sa fac?
Raspundeti
 
 
0 #16 ELENA 2016-11-22 21:50
Tumora chistica pelvina dreapta cu apartenenta ovariana
Adenopatii opturatorii si iliace externe bilaterale de pana la12 mm
TESTUL ROMA 3.1 RISC SCAZUT
CE POATE FII
Raspundeti
 
 
+1 #17 Nicolae 2017-01-19 19:59
Buna ziua tuturor , va recomand un tratament foarte simplu si benefic pentru eliminarea ganglionilor . Suc de sfecla rosie proaspata !!! preparat la storcatorul de fructe , va recomand sa-l consumati imediat , astfel se va oxida si isi va pierde din calitati si beneficii . Se mai poate amesteca si cu urmatoarele fructe si radacinoase , kiwi , mar , struguri negrii , portocala , rodie , morcov , telina . Va doresc multa sanatate !!!
Raspundeti
 
 
0 #18 Andrei lacramioara 2017-02-25 08:43
Buna ziua,eu am ganglioni inghinaki de vreo 10 ani di sunt vreo sapte su se simt fosrte bine dar nu am avut nicio problema numai ca acum de vreo doua zile simt ca ma ard,am si doi submandibular care dor.
Raspundeti
 
 
0 #19 Marcela 2017-03-30 07:38
In urma vaccinului de la 14ani fetitei mele i s-a umflat partea inghinala a piciorului unde a facut vaccinul ,poate fi din cauza lui?
Raspundeti
 
 
0 #20 gabor matei 2018-03-02 06:58
Buna ma confrunt cu o mica problema in zona inghinala stanga mi sa umflat un ganglion este dureros si mobil am citit pe multe sitteuri despre infecti benigne si sifilis sau chiar cancer ajutatima sa stiu si eu ce este
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati