Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Ganglioni limfatici
Alergologie si Imunologie
11 Decembrie 2010 22:46


Descriere

Ganglionii limfatici sunt organe limfoide secundare cu rol esential in declansarea raspunsului imun fata de antigenele aflate in spatiul interstitial si drenate de catre vasele limfatice.

Ganglionii limfatici sunt structuri bine organizate, incapsulate, aflate pe traiectul limfaticelor, mai ales in zonele de intersectie a mai multor vase.

Ganglioni limfatici - localizare

ganglioni limfatici localizare

Circulatia limfatica este o cale colaterala a circulatiei sistemice, prin intermediul careia intra in sistemul venos o parte din lichidul interstitial. Circulatia limfatica are sensul de curgere de la periferie spre centru.

Capilarele limfatice se formeaza in spatiile interstitiale. Prin unirea mai multor capilare se formeaza vase limfatice. Pe masura ce se apropie de inima, calibrul vaselor limfatice creste progresiv. Vasele limfatice prezinta valve similare venelor, care favorizeaza drenajul limfatic de la periferie spre centru. Cel mai mare vas limfatic este ductul toracic care se varsa in vena subclavie stanga.

Sistemul circulator limfatic are un rol imunitar fundamental, pentru ca toate antigenele care ajung in spatiul interstitial sunt drenate de catre vasele limfatice. Aceste antigene interstitiale sunt captate de ganglionii limfatici.

In plus, sistemul limfatic are rolul de a transporta celule implicate in apararea imuna, in special limfocite. La nivelul limfei, aproximativ 99% dintre celule sunt limfocite.

Examinare clinica

Din punct de vedere al examenului clinic ganglionii limfatici sunt superficiali si profunzi. Ganglionii limfatici superficiali sunt accesibili examenului clinic, iar cei profunzi pot fi pusi in evidenta doar prin explorari imagistice: ecografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara.

Afectarea patologica a ganglionilor limfatici, manifestata in primul rand prin marirea de volum se numeste adenopatie sau limfadenopatie.

Ganglionii limfatici superficiali care sunt accesibili examenului clinic direct sunt:

- la nivelul extremitatii cefalice - ganglionii suboccipitali, preauriculari si retroauriculari parotidieni

- in zona cervicala - ganglionii lanturilor jugulare externe si interne, submandibulari, submentonieri si supraclaviculari

- la membrul superior - ganglionii axilari si supraepitrohleeni

- la membrul inferior - ganglionii inghinali si poplitei

Ganglionii patologici pot fi observati prin inspectie, dar palparea este metoda care permite evidentierea caracterelor specifice ale unei adenopatii. La palparea unui ganglion se urmaresc: marimea, forma, consistenta, mobilitatea fata de planurile superficiale si profunde, raporturile intre ganglionii si sensibilitatea la palpare.

In mod normal, la persoanele slabe, ganglionii se poate palpa, avand o forma ovalara, cu dimensiuni reduse sub 1 cm, consistenta elastica, sunt mobili de planurile superficiale si profunde si nu sunt durerosi.

Ganglioni limfatici - structura

Ganglionii limfatici gazduiesc numeroase celule implicate in raspunsul imun:

•  limfocite

•  macrofage

•  celule dendritice - foliculare si interdigitate.

Macrofagele si celulele dendritice sunt organizate intr-o retea celulara care faciliteaza captarea antigenelor.

Din punct de vedere histologic, ganglionii limfatici sunt alcatuiti din:

•  cortex - stratul extern, aflat imediat sub capsula, contine in principal limfocite B, macrofage si celule dendritice foliculare. Aceste celule sunt organizate in structuri numite foliculi primari. Stimularea antigenica determina transformarea foliculilor primari in foliculi secundari, in mijlocul carora se afla cate un centru germinativ. Centrul germinativ este esential pentru asigurarea unui raspuns imun adecvat.

•  paracortex - este stratul aflat intre cortex si medulara. Acesta contine numeroase limfocite T si celulele dendritice interdigitate care au migrat din tesuturi in ganglioni. Celulele dendritice prezinta numeroase molecule ale complexului major de histocompatibilitate de tip II (MHC II) pe suprafata membranei si au rol de celule prezentatoare de antigen (APC) pentru limfocitele T aflate in aceasta zona.

•  medulara - este stratul intern, cu o populatie celulara mai redusa, formata in special din plasmocite care sintetizeaza anticorpi.

Un ganglion limfatic are mai multe vase limfatice aferente care deverseaza limfa intr-un spatiu  numit sinusul subcapsular. De la nivelul acestui sinus, limfa se scurge lent prin ganglioni, initial prin cortex si paracortex si apoi prin medulara. Viteza mica de curgere permite macrofagelor si celulelor dendritice sa capteze antigenele.

Exista un singur vas eferent. Limfa care paraseste ganglionul limfatic este bogata atat in imunoglobuline sintetizate de catre plasmocitele aflate in medulara si cortex cat si in limfocite.

Ganglioni limfatici - roluri

Antigenul patruns in ganglionul limfatic este captat prin endocitoza sau fagocitoza de catre macrofage sau celulele dendritice interdigitate. Acestea proceseaza antigenul si prezinta fragmente limfocitelor T helper, care se activeaza. Concomitent sunt activate si limfocitele B prin interactiunea cu antigenul. Limfocitele T si limfocitele B formeaza focare de dimensiuni reduse situate in paracortex, unde unele limfocite B activate se transforma in plasmocite care secreta anticorpi. Aceste focare de proliferare ating dimensiunea maxima la 4 - 6 zile de la prezentarea initiala a antigenului.

In acelasi timp, cateva celule B si limfocite T helper migreaza in foliculii primari ai cortexului, unde prolifereaza. Foliculii primari se transforma in foliculi secundari care contin centrii germinativi, cu rol important pentru obtinerea unui raspuns umoral mai eficient. In centrul germinativ se diferentiaza plasmocite capabile sa secrete imunoglobuline din diferite clase cu o inalta afinitate pentru antigen.

Bibliografie

Ganglioni limfatici

 Ultima modificare 11 Decembrie 2010 23:01
 

Comentarii 

 
-1 #1 violeta12 2010-12-20 12:11
Am adenopatie de un an de zile. iN urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu toxoplasmoza. Este posibil ca aceasta sa fie cauza adenopatiei? Multumesc.
Raspundeti
 
 
-1 #2 Admin 2010-12-21 17:31
De obicei, adenopatia din toxoplasmoza dureaza 4-6 saptamani. Este indicat sa efectuati investigatii suplimentare pentru a stabili cauza adenopatiei.
Raspundeti
 
 
0 #3 Emi 2011-02-25 07:46
Sunt nelinistita deoarece i-am facut toate analizele de sange si de boli infectioase baietelului meu de 10 ani si de doua luni tot are umflati ganglionii de la gat in jurul amigdalelor. La exudat are streptococ bete hemolitic. Sa fie oare asta cauza.?rezultatele analizelor au fost bune.umpic limfocitele marite.
Raspundeti
 
 
-1 #4 Sebi 2011-02-25 21:45
Poate ca ar fi util inca un consult la medicul infectionist, pentru a preciza daca amigdalele prezinta semne de inflamatie, ce caracteristici clinice are adenopatia, etc
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati