Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Hemocultura
Analize de laborator
23 Noiembrie 2010 19:27


Generalitati


Hemocultura este o metoda de diagnostic care se foloseste atunci cand exista suspiciunea unei infectii bacteriene generalizate.

Hemocultura are urmatoarele scopuri:
• cultivarea
• izolarea
• identificarea speciilor patogene din sange.

Hemocultura este indicata in urmatoarele situatii clinice:
• febra de etiologie neprecizata
• septicemie
• endocardita
• boli transmisibile specifice: febra tifoida, bruceloasa, pesta, etc.
• bacteriemie ocazionala cauzata de: plagi septice, abcese, infectii biliare, flegmoane, pneumonie, meningita, otita, furuncule, etc.

Hemocultura are urmatoarele avantaje:
• permite stabilirea diagnosticului etiologic prin izolarea agentului patogen
• identificarea este destul de rapida - 2 - 5 zile
• se poate studia sensibilitatea la antibiotice a agentului patogen respectiv
• se pot studia caracteristici complexe ale agentului patogen

Tehnica de recoltare


Hemoculturile se recolteaza pe medii de cultura care pot fi pentru germeni aerobi sau speciale pentru germeni anaerobi.
Pentru recoltarea sangelui se punctioneaza o vena mare de la plica cotului. Daca este prezenta o infectie la nivelul extremitatilor, sangele se poate recolta din vena care dreneaza focarul infectios.
Hemoculturile se practica atunci cand temperatura este maxima si de obicei dupa frison, cand exista sanse crescute pentru a se pozitiva.
Se recolteaza mai multe hemoculturi - primele 2 concomitent din vene diferite, apoi inca 2 - 3 la intervale mici.
Hemoculturile trebuie recoltate inainte ca pacientul sa inceapa tratamentul cu antibiotice. Daca tratamentul a fost instituit, acesta trebuie intrerupt, iar hemoculturile trebuie practicata la 24 - 36 ore de la intreruperea antibioticului. Daca situatia clinica nu permite intreruperea antibioticului, se pot folosi medii de cultura care au substante ce inhiba antibioticul din singele bolnavului.

Recoltarea sangelui trebuie sa se faca in conditii de asepsie perfecta, pentru a se evita contaminarea hemoculturii cu germeni saprofiti din mediul exterior - de pe tegumentele bolnavului sau de pe tegumentele persoanei care recolteaza.

Hemocultura este urmarita apoi timp de 10 - 14 zile. Cele mai multe bacterii se dezvolta in primele 3 zile. Culturile pot fi urmarite macroscopic, apoi examinate la microscop, in cazul pozitivarii.
Exista si hemoculturi automatizate, sisteme care detecteaza rapid bacteriile prin cuantificarea dioxidului de carbon degajat in cursul metabolismului bacterian.
In aceste cazuri, flacoanele de hemocultura sunt urmarite automat, continuu, iar orice modificare produsa in mediu este anuntata automat prin afisaj electronic.

Interpretarea rezultatelor hemoculturilor


Hemoculturile negative
, in concordanta cu evolutia clinica, reprezinta un indiciu pretios pentru a exclude o afectiune severa.
O hemocultura negativa sau chiar mai multe nu pot infirma diagnosticul, daca pacientul prezinta simptomatologie. Pot exista mai multe motive pentru care hemoculturile pot fi fals negative:
• hemocultura nu a fost recoltata in perioada de bacteriemie
• nu au fost folosite medii adecvate
• infectia respectiva este cu un numar redus de germeni
• pacientul urma tratament cu antibiotic atunci cand au fost recoltate hemoculturile

Hemoculturile pozitive trebuie interpretate in contextul clinic, pentru ca exista posibilitatea contaminarii cu germeni saprofiti de pe tegumente, cum ar fi stafilococul alb, bacilul subtilis, etc.
Daca mai multe hemoculturi practicate in aceeasi sedinta sau succesiv sunt pozitive cu aceeasi bacterie, aceasta trebuie considerata patogena si nu un germene de contaminare.

Daca in hemocultura au crescut germeni patogeni, prezenta bacteriei este sugestiva pentru diagnosticul etiologic. Rezultatul antibiogramei orienteaza alegerea ulterioara a antibioticului.

Bibliografie

HemoculturaUltima modificare 28 Noiembrie 2010 22:11
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati