Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Hepatita cronica cu virus C - epidemiologie
Boli Infectioase
07 Septembrie 2010 19:00


Prevalenta la nivel mondial a infectiei cu virus hepatitic C, bazata pe prezenta anticorpilor anti virus C este estimata la aproximativ 3 %. Exista variatii geografice semnificative, de la 0,4 % la 1, 1 % in America de nord la 9, 6% pana la 12, 6% in Africa de nord.
Infectia cu virus C este o cauza majora de afectare hepatica cronica, implicand la nivel mondial aproximativ 3 % din populatie.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii cu forma clinic manifeste de hepatita acuta sau persoanele infectate fara simptomatologie, cu contagiozitate care incepe la 1 - 2 saptamani de la infectie.

Pacientii cu VHC se incadreaza mai frecvent in categoria consumatorilor de droguri intravenoase, a persoanelor care au suferit transfuzii multiple, bolnavilor de hemofilie, pacientilor cu insuficienta renala cronica care necesita hemodializa, persoanelor infectate cu HIV si homosexualilor.

Transmiterea se realizeaza prin manevre sangerande medicale sau nemedicale, mai ales dupa transfuzii, pe cale sexuala sau prin coabitare, in colectivitati inchise (risc redus).

Receptivitatea este generala. Evolutia dupa infectia acuta se poate face spre vindecare,  sau spre cronicizare, care pot determina aparitia cirozei hepatice sau a carcinomului hepatic.

 

Bibliografie: HARRISON - Principiile Medicinei Interne (editia a XV-a)

terapiamedicala.ro

Copyrigt Articol aflat sub protectia drepturilor de autor. Reproducerea, chiar si partiala, interzisa!

Ultima modificare 07 Septembrie 2010 19:15
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati