Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Human papilloma virus
Boli Infectioase
17 Octombrie 2010 16:46


Human papilloma virus (papiloma virusurile umane - HPV) sunt virusuri ADN, care infecteaza keratinocitele, celulele din stratul superficial al pielii.
Exista mai mult de 1 00 tipuri, responsabile de aparitia de veruci, condiloame, iar cel putin 3 tipuri sunt responsabile de aparitia unor cancere (cancer de col uterin, carcinom anal).

 

Papilomavirus - reconstructie 3 D

papilomavirus structura


Human papilloma virus se transmite pe cale directa sau indirecta (prin intermediul diverselor obiecte). Condiloamele apar mai ales in urma transmiterii sexuale. De asemenea, verucile vulgare pot fi sursa de transmitere. Transmise vertical de la mama la fat este posibila, la fel ca si transmiterea prin intermediul obiectelor de toaleta contaminate.

Doar aproximativ 3 - 5% din populatia contaminata prezinta in timpul vietii semne clinice. Se estimeaza ca aproximativ 10 - 15% din populatie este infectata si reprezinta un rezervor de contaminare pentru alti pacienti.
Human papilloma virus este considerat cel mai frecvent agent patogen in randul celor cu transmitere sexuala, avand o prevalenta de doua ori mai mare decat prevalenta herpesului genital.

Human papilloma virus poate determina:
• forme clinice cutanate
• afectare mucoasa
• formatiuni tumorale

Formele cutanate sunt:
• veruca vulgara - papulele keratozice rugoase, se intalnesc cel mai frecvent la nivelul degetelor mainilor si pot regresa spontan in doua treimi din cazuri
• veruca plantara - apar la nivelul plantelor si se pot grupa sub forma unor placarde hiperkeratozice
• veruca plana este mai putin frecvent intalnita
• epidermodisplazia veruciforma - este o afectiune rara cu implicare genetica, caracterizata prin infectie cutanata persistenta cu Human papiloma virus

Papilom

papilom

Formele mucoase
sunt:
• condiloma acuminata - sunt printre cele mai frecvente leziuni cu transmitere sexuala. Se prezinta sub forma unor papule multiple, care prolifereaza pe suprafata mucoasei genitale sau anale. Se asociaza cu virusurile de tip 6 si 11.
• papilomatoza laringiana - se intalneste la nou nascutul din mame infectate cu human papiloma virus
• hiperplazia epiteliala si focala - este rar intalnita.

Cancerul determinat de human papilloma virus:

• este asociat cu virusurile 16, 18, 31, 35
• initial apare o displazie moderata care evolueaza spre displazie severa si neoplazii intraepiteliale
• forme clinice: cancerul de col uterin, carcinom anal, carcinom oral, carcinom vulvar, papilomatoza orala florida.

Diagnosticul formelor cutanate si mucoase este clinic.
Diagnosticul de certitudine este histologic. Se recolteaza o proba biopsica care este examinat la microscop. Examinarea histologica este indicata in cazul cancerelor si a incertitudinilor de diagnostic.
Nu se identifica in mod obisnuit tipul de human papiloma virus.

Tratamentul se face local in aproape toate formele de infectie. Tratamentul general cu interferon sau retinoizi este o exceptie.
Pentru formele cutanate se indica crioterapie cu azot lichid si aplicarea locala de acid salicilic.
Formele mucoase se pot trata prin crioterapie, electrocoagulare, aplicarea locala de podopofilotoxina.
Nu exista nici un tratament antiviral specific universal recomandat. Se considera ca tratamentul cu cidofovir ar fi favorabil in aplicarea topica.

 

terapiamedicala.ro 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati