Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Citomegalovirus
Boli Infectioase
27 Octombrie 2009 18:48


 

Generalitati

Citomegalovirusul este un virus herpetic din familia beta - herpesviridae. Este un virus de tip ADN, care infecteaza in principal celulele sistemului imun - macrofage, neutrofile, monocite - dar si celule endoteliale si epiteliale.

Primoinfectia cu citomegalovirus are loc, cel mai frecvent, in copilarie. Seroprevalenta citomegalovirusului este ridicata, in functie de tara aceasta variaza intre 40 - 100 %. Seroprevalenta este mai mare in tarile cu nivel social si economic mai redus. In aceste tari infectia este dobandita mai frecvent la varsta copilariei. In tarile cu nivel social si economic mai ridicat seroprevalenta este mai mica si infectia este dobandita mai tardiv in cursul vietii.

Primoinfectia cu citomegalovirus se caracterizeaza printr-o proliferare virala la nivelul portii de intrare, dupa care disemineaza hematogen. Este transportat in interiorul polimorfonuclearelor, de unde infecteaza celule endoteliale capilare si epiteliale. Afectarea endoteliala determina aparitia unor leziuni de vasculita obliteranta si inflamatie in majoritatea tesuturilor. Infectia celulelor epiteliale glandulare permite virusului sa fie eliminat prin: urina, saliva, lacrimi, secretii genitale, lapte matern, secretii digestive si respiratorii.

Dupa ce este depasita etapa de primoinfectie, virusul citomegalic are capacitatea de a persista in stare latenta la nivelul celulelor infectate (limfocite, macrofage, celule endoteliale, celule glandulare) fara a putea fi recunoscut sau eliminat de catre sistemului imun. In aceste celule virusul nu se replica si nu exprima proteine proprii pe suprafata membranara. In aceasta perioada virusul nu este excretat prin urina, saliva sau alte secretii.
In apararea anticitomegalovirus cel mai important rol il are imunitatea de tip celular iar anticorpii care apar impotriva antigenelor virale nu au rol protector. Acestia nu pot impiedica reactivarea sau reinfectia cu citomegalovirus.
Virusul se poate reactiva mai ales la pacientii in conditii de imunosupresie. In anumite conditii se poate reactiva chiar si la pacientii imunocompetenti - de obicei acestea sunt asimptomatice, dar se insotesc de aparitia excretiei virale prin saliva, urina, secretii cervicale, digestive, respiratorii, lapte matern. Reactivarea la un pacient imunodeprimat poate determina o 9 infectie hematogena.

Rezervorul de infectie este exclusiv uman si exista mai multe cai de transmitere - verticala (maternofetala, din cauza faptului ca citomegalovirusul are capacitatea de a trece transplacentar), perinatala (infectie ulterioara nasterii, din cauza contactului nounascutului cu secretiile mamei sau prin laptele matern), precum si cale de transmitere orizontala (prin contactul cu secretiile infectate, prin transfuzii de sange sau prin transplant de organe).

Transmiterea maternofetala - se face mai ales atunci cand mama face o infectie acuta cu citomegalovirus in cursul sarcinii. Cel mai mare risc de transmitere este prezent in trimestrul 1 (aproximativ 50 % dintre femeile care fac primoinfectie transmit fatului virusul). Riscul de transmitere este mai crescut la femeile care au avut mai multe sarcini, au avut mai multi parteneri sexuali. Infectia fatului se face pe cale transplacentara. Prevalenta infectiei cu citomegalovirus la nastere este apreciata intre 0, 2 - 2 %. Majoritatea copiilor vor face forme asimptomatice la nastere (
90 %). O parte dintre acestia, desi asimptomatici la nastere, vor prezenta ulterior in cursul dezvoltarii psihomotorii sechele neurologice - cel mai frecvent surditate si retard psihomotor (10 - 15 %). Aproximativ 10 % dintre nou nascutii cu infectie congenitala vor avea forme severe, cu mortalitate crescuta (30 %) iar supravietuitorii vor prezenta sechele neurologice severe.

Transmiterea perinatala - se refera la transmiterea in perioada urmatoare nasterii, care este posibila pentru ca virusul se transmite prin intermediul laptelui matern. De asemenea, mai este posibila infectia in cursul nasterii - prin secretiile cervicale ale mamei.

Transmiterea prin transplante de organe - are loc cel mai frecvent atunci cand primitorul este seronegativ pentru citomegalovirus iar donatorului este seropozitiv. Infectia cu citomegalovirus la persoanele transplantate are o mare importanta, pentru ca acestea primit terapie imunosupresoare fapt care creste riscul unor infectii severe. Inaintea transplantului este necesara determinarea statusului serologic pentru citomegalovirus, pentru ca in absenta unei profilaxii specifice impotriva citomegalovirus aproximativ jumatate din primitorii seropozitivi vor dezvolta o infectie CMV. In cursul transplantelor medulare infectia cu citomegalovirus este cea mai frecventa complicatie infectioasa si este responsabila pentru aproximativ o treime din mortalitatea dupa transplant.

Transmiterea citomegalovirus prin transfuzii - cea si pacientii seropozitivi care primesc sange de la donatori seropozitivi pentru citomegalovirus au risc de infectie. Aceasta situatie se numeste reinfectie si este mai severa decat reactivarea unei infectii latente. Aproximativ o treime dintre pacientii care dobandesc citomegalovirus prin transfuzie fac o infectie asimptomatica. Riscul cel mai crescut este la pacientii cu imunodepresie sau gravide.

Manifestari clinice


Manifestarile infectiei cu citomegalovirus la imunocompetenti

- in majoritatea cazurilor, infectia cu citomegalovirus la imunocompetenti este asimptomatica. Primoinfectia apare mai frecvent la sugar, copil sau adolescent si mult mai rar la adult. Daca este asimptomatica diagnosticul poate fi pus doar pe seroconversia citomegalovirusului. Atunci cand este simptomatica primoinfectia cu citomegalovirus se poate manifesta astfel:
- sindrom mononucleozic - este asemanator celui produs de virusul Epstein Barr - febra, usoara hepatosplenomegalie, angina, leucocitoza moderata cu limfomonocitoza si prezenta de limfocite atipice
- sindrom febril prelungit - poate persista peste doua saptamani, insotit de astenie, cefalee, dureri articulare, faringita, hepatosplenomegalie
- hepatita cu citomegalovirus apare mai ales posttransfuzional

Manifestari clinice ale infectiei cu citomegalovirus la imunodeprimati
La acesti pacienti infectie cu citomegalovirus determina forme severe si o mortalitate ridicata. Cel mai mare risc pentru infectii severe il au pacientii cu infectie HIV, cei cu transplante medulare sau de organe solide, pacientii cu cancer care urmeaza chimioterapie, nou nascutii.

Manifestari clinice la in pacientii cu infectie HIV
- apar cu frecventa mare la pacientii cu status imun scazut - mai ales cand limfocitele T CD 4 sunt sub 50 pe milimetru cub.
- retinita este cea mai frecventa manifestare clinica - de multe ori este asimptomatica si se poate depista la examinarea fundului de ochi. In timp determina cecitate prin leziuni asupra retinei. Raspunde la tratament antiviral, care trebuie continuat pentru prevenirea recaderilor. De obicei, infectia cu citomegalovirus determina necroza retiniana perivasculara insotita de hemoragii.
- afectarea neurologica - infectia cu citomegalovirus poate determina la pacientul cu infectie HIV encefalita (cu afectare mai ales periventriculara - ventriculo-encefalita), neuropatie periferica precum si mielita sau mielo radiculita. Afectarea asimptomatica este mai frecvent intalnita decat cea clinica - este descoperita de multe ori la examenul necroptic. Pentru diagnostic exista teste care detecteaza prezenta ADN - citomegalovirus la nivelul lichidului cefalorahidian. Aceasta tehnica se numeste PCR - reactie de hibridizare in lant.
- pneumonia cu citomegalovirus poate fi prezenta la pacientul cu infectie HIV, dar este mult mai frecventa posttransplant. Virusul citomegalic poate fi detectat din lichidul de lavaj bronhoalveolar, dar acest lucru nu este suficient pentru a sustine diagnosticul de pneumonie cu citomegalovirus - este necesar sa se demonstreze prezenta unor modificari pulmonare specifice determinate de citomegalovirus care pot fi obtinute prin biopsie pulmonara.
- adrenalita - reprezinta afectarea glandelor medulosuprarenale si corticosuprarenale care este foarte frecvent intalnita la examenul necroptic dar determina foarte rar manifestari clinice
- afectare digestiva - esofagita, colita, hepatita, colecistita. Virusul citomegalic poate determina leziuni ulceroase la nivelul esofagului (mai ales in treimea inferioara) - leziuni care pot fi puse in evidenta cu ajutorul examenului endoscopic. Esofagita se poate manifesta prin dureri retrosternale, disfagie (greutate la inghitit). Leziunile au un aspect hemoragic si inflamator. Colita reprezinta afectarea inflamatorie a colonului - poate fi pusa in evidenta prin colonoscopie, care evidentiaza leziuni ulcerative si hemoragice difuze. Colita se manifesta clinic prin dureri abdominale, febra, diaree care poate fi uneori sanguinolenta.

Manifestari clinice ale infectiei cu citomegalovirus la pacientii imunodeprimati posttransplant

- in cazul in care au fost transplantate organe solide, de cele mai multe ori, infectia cu citomegalovirus determina afectarea acestora. Manifestarile clinice apar in primele luni dupa transplant.
- in cazul transplantului medular cele mai frecvente manifestari sunt cauzate de afectarea plamanilor, tubului digestiv. Mai rar pot aparea leziuni la nivelul sistemului nervos central (encefalita) sau retinita. Afectarea pulmonara determina pneumonie interstitiala. La nivelul tractului digestiv sunt mai frecvente afectarea esofagului, stomacului, colonului precum si cea hepatica (hepatita).

Diagnostic


Examinare histologica a unor fragmente de tesut recoltate prin biopsie evidentiaza in cazul infectiei cu citomegalovirus unele modificari caracteristice - celulele infectate cu citomegalovirus sunt de dimensiuni mari, prezinta incluziuni intranucleare care dau un aspect tipic de ochi de bufnita. Aceste modificari permit orientarea diagnosticului catre infectia cu citomegalovirus.
Izolarea virusului in sange se poate face prin punerea in evidenta a citomegalovirusului in leucocitele din sangele periferic cu ajutorul unei culturi de fibroblaste. Aceasta metoda este calitativa si ofera rezultate tardive. De asemenea, prezenta virusului se poate evidentia prin detectarea antigenului pp65, care este o proteina majora ce intra in structura particulei virale. Acest antigen poate fi detectat la nivelul neutrofilelor. O metoda folosita in mod curent este detectarea ADN citomegalovirus in celulele mononucleare periferice cu ajutorul technicii PCR, determinare care ofera rezultate cantitative.

Diagnosticul serologic este util doar in diagnosticul primoinfectiei cu citomegalovirus, nu poate oferi date in privinta reactivarilor. Primoinfectia este diagnosticata prin evidentierea anticorpilor specifici pentru citomegalovirus de tip imunoglobulina M, sau prin surprinderea seroconversiei. De asemenea, uneori diagnosticul serologic poate fi util pentru sangerarea reactivarii, pentru ca titrurile de anticorpi sunt mai crescute decat in mod normal.

Tratament


Exista mai multe medicamente antivirale care sunt active pe virusul citomegalic:
- ganciclovir - este un compus asemanator cu acyclovirul, care poate fi administrat atat pe cale intravenoasa cat si pe cale orala - medicamentul prezinta cateva dezavantaje: toxicitate medulara care poate determina trombocitopenie sau leucopenie, toxicitate neuronala (poate determina encefalopatie) si toxicitate hepatica
- foscarnet - este un medicament care are de asemenea o toxicitate redutabila - toxicitate medulara (poate determina anemie, leucopenie, trombocitopenie), toxicitate renala si poate cauza tulburari hidro electrolitice. Se administreaza exclusiv pe cale intravenoasa
- cidofovir - este indicat mai ales in tratamentul retinitei cu citomegalovirus

Profilaxie


Profilaxia infectiei cu citomegalovirus are importanta majora mai ales la pacientii care primesc transplant de organe. Este important de cunoscut inaintea transplantului care este statusul imun al donatorului si al primitorului. Se recomanda chimioprofilaxie anticitomegalovirus daca donatorul de organ este seropozitiv pentru citomegalovirus iar primitorul seronegativ.

Bibliografie: Citomegalovirus - emedicine.com

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 12 Noiembrie 2010 17:32
 

Comentarii 

 
0 #1 alina 2010-10-31 22:02
de un an de zile am pierdut 2 sarcini.(sarcini oprite din evolutie la 7 si 9 saptamani).e posibil sa le fi pierdut de la citomegalovirus ?
Raspundeti
 
 
+1 #2 serban 2010-10-31 22:03
Este foarte putin probabil ca citomegalovirus ul sa fie cauza. Ar fi trebuit sa fi avut 2 infectii acute consecutive cu CMV (pentru ca virusul se transmite la copil in cursul infectiei acute). Acest fapt este practic imposibil la persoanele imunocompetente . Istoria naturala la persoanele cu sistem imunitar normal este: infectie acuta, vindecare cu imunitate.
Raspundeti
 
 
-2 #3 adrian 2011-09-24 18:05
Ba este foarte probabil...
Raspundeti
 
 
+1 #4 rox 2011-11-23 09:36
am 18 saptamani de sarcina si am fost depistata cu 1.11 anti-cmv igm(prezenta ac anti cmv igm nu certifica infectie recenta) mi sa spus sa stau linistita si sa aleg ce vreau sa fac mai departe cu sarcina daca merg innaninte sau nu...sincer sunt ingrozita sa o opresc acum....nu stiu ce sa fac...ce ma sfatuiti
Raspundeti
 
 
-4 #5 irina 2011-11-29 06:53
Si eu am fost depistata cu vrusul asta si nu stau pe ganduri fac avort.Asta e,nu pot trai 9 luni cu teama ca se va intampla ceva groaznic pentru noi ca si parinti si pentru bietul copil.Daca D-zeu a vrut asa ,apoi ce sa facem?Cica sa te tratezi si apoi sa incerci sa ramai insarcinata iar,dar tratament cam nu e sigur.Nici nu mai stiu,sunt foarte dezamagita.Tu Rox poti alege de consideri in functie e ce iti spune doctorul.Eu nu vreau sa mai ma gandesc la nimic si asta voi face.Era si prima sarcina.Asa a fost sa fie ,nu vreau sa ma mai gandesc la nimic
Raspundeti
 
 
+2 #6 mirela 2012-01-01 09:01
domnul doctor PAVEL CHIRILA de la clinica NATURALIA poate trata acest virus
Raspundeti
 
 
0 #7 adela 2012-04-25 20:03
o multime de mamici ce au nascut copii sanatosi au avut acest virus, important e sa fie tratat pina la nastere, un avort creaza mai mari probleme pe viitor (dereglari hormonale)si nicidecum nu e o solutie
Raspundeti
 
 
0 #8 Elena 2012-09-20 21:20
Spuneti-mi daca cunoashteti .... shi eu shi copilul avem CMV ..., s-a depistat doar igg- 1.6-eu, igg-0.95- copilul, ADN-ul la copil e tocmai de 28 000 copii/ml, eu alaptez, cu toate ca viruul nui activ ce riscam noi? cine shtie, copilul are 5 luni, a luat virusul cred ca de la mine...
Raspundeti
 
 
0 #9 Cerasela 2012-11-09 10:44
Draga Elena, igg 0.95 arata ca bebelusul are anticorpi CMV, ceea ce este bine, ADN intr-adevar, e mare, dar consecintele infectarii cu CMV dupa nastere (cazul cel mai probabil) nu sunt atat de grave ca cele ale infectarii in uter, cand bebelusul se forma. Din cate imi amintesc dupa ce am citit in timpul sarcinii (bebe are 10 luni), cecitatea (orbirea) putea aparea in primii ani de viata, in cazul infectarii dupa nastere. Dar nu este o regula! Nu te descuraja!
Raspundeti
 
 
+2 #10 G.T. 2012-11-17 13:38
sotia a nascut o fetita care a fost diagnosticata cu CMV inca de la nastere.am urmat tratament cu Ganciclovir 2 luni de zile,in tot acest timp starea copilului s-a inbunatatit simtitor si vizibil,dupa 2 luni de tratament viremia era nedetectabila in corpul copilului si am fost externati....a stat 3 saptamani acasa(in tot acest timp mergeam frecvent la babes pt anlize,in a 3-a saptamana de analize s-a observat ca transaminazele cresc aproape de dublu...am hotarat impreuna cu doctora care avea grija de cazul nostru sa revenim pt a o interna din nou pe fata;concluzia a fost ca virusul s-a reactivat.CE ESTE DE FACUT IN CONTINUARE??/AVEM NEVOIE DE SFATURI SAU INDRUMARI CATRE CINEVA CARE IMI POATE SCAPA COPILUL DE ACEST VIRUS.(COPILUL ARE ACUM 3 LUNI)
Raspundeti
 
 
0 #11 ralu 2012-12-21 15:57
sant ralu din craiova si eu am, o fetita care are cmv si i fac chinetoterapie eu merg si cu un tratament pe baza de plante si pe cel care mia fost aministrat de neurolog eu fas sfatui sa i mergeti si cu un tratament pe baza de plante
Raspundeti
 
 
-1 #12 elena talmazan 2012-12-25 13:07
salut ,,am un baiat de 4 ani ,,,de la un an de zile avea un pik de alergie in jurul gitului si inkeiturilor ,,,apoi a disparut aceasta alergie timp de un an ,,,akuma iar a aparut si sa extins aceasta alergie numai in jurului okilor si penisului ....mi sa spus ca are citomelangoviru s ,,,mie frika de urmari ...ce sfaturi imi puteti da ..
Raspundeti
 
 
+1 #13 romina 2013-02-08 17:59
buna, am cmv. depistat in urma cu 2 luni si acum 10 zile am aflat ca sunt insarcinata . nu stiu ce sa fac, oare sa duc sarcina mai departe? cine a mai fost intro situatie asemanaoare va rog sa-mi spuneti
Raspundeti
 
 
+1 #14 may 2013-02-27 14:27
Quoting romina:
buna, am cmv. depistat in urma cu 2 luni si acum 10 zile am aflat ca sunt insarcinata . nu stiu ce sa fac, oare sa duc sarcina mai departe? cine a mai fost intro situatie asemanaoare va rog sa-mi spuneti


Repetati analizele. Multe laboratoare gresesc.
Raspundeti
 
 
0 #15 elena.b 2013-11-08 13:47
buna.nepotica mea de 4 anisori de cand a inceput gradinita a luat de toate. in urma a doua scaune proaste si o varsatura a fost internata la contagioase si depistata cu:exantem febril cu coxackie si infectie cu cytomegalovirus (IgG-POZITIV,anticor pi citomegalvirus-IgM-9.31).Momentan I s-a facut exernarea dar ce ma ingrijoreaza este faptul ca tusea productive nu s-a remis nicicum. ma puteti ajuta cu un sfat?
Raspundeti
 
 
0 #16 cristina 2013-11-10 09:34
Quoting mirela:
domnul doctor PAVEL CHIRILA de la clinica NATURALIA poate trata acest virus


buna, ai putea sa imi dai mai multe detalii? ai trecut prin asa ceva? ai gasit o rezolvare ?de un am ma chinui te rog astept raspuns.
Raspundeti
 
 
0 #17 ioana 2014-05-23 07:53
fetita mea in varsta de 9 ani a f descoperita cu citomegalovirus 118.4. mi sa spus ca nu e nici o problema..ce sa fac?
Raspundeti
 
 
0 #18 ioana 2014-05-23 07:58
fetita mea in varsta de 9ani are citomegavirus .118.4.ce sa fac?
mi sa spus ca nu e nici p problema
Raspundeti
 
 
-2 #19 ioana 2014-05-23 08:08
citomegalovirus -anticorpi igG-118.4
VIRUS Epstein-barr-Anticorpi VCA IgM-18.1
Raspundeti
 
 
+4 #20 elena 2014-06-13 19:58
si eu am un baietel care a fost diagnosticat cu cmv la doualuni jumate, nu am fost de acord cu tratamentul cu ganciclovir, asa ca am mers la un medic homeopat care ne-a dat in tratament de 6 luni, iar cand a implinit un anisor, era perfect sanatos!
Raspundeti
 
 
0 #21 Maria 2014-08-20 05:59
Buna Elena , te rog sa-mi spui si mie la ce medic homeopat ai fost? unde? Am si eu un baietel de 4 ani cu citomegalovirus si medicii la care am fost au zis ca nu exista tratament si ca nu-l afecteaza, doar ii scade imunitatea. mS MULT.
Raspundeti
 
 
+1 #22 andreea27 2014-12-12 17:24
buna, sunt insarcinata in 10 saptamani si am Igg si Igm pozitivi pt citomegalovirus la doua determinari diferite si test de aviditate la igg intermediar. Imi poate spune cineva ce inseamna ca e intermediar? ce e de facut mai departe? va rog frumos daca puteti sa ma ajutati.
Raspundeti
 
 
-2 #23 viorica 2015-01-19 13:19
salut Elena! referitor de tratamentul homeopat in consta el??
Raspundeti
 
 
0 #24 ana 2016-03-29 12:38
fetita mea are 1 an si 9 luni,am facut analize si sa depistat cu Anticorpi Citomegalovirus Ig G 12,7 si Anticorpi virus Epstein Barr IgG 1,32.ce sa fac?se trateaza virusul acesta datimi vreun sfat??
Raspundeti
 
 
0 #25 Ioana 2016-09-28 13:06
Am fost depistata cand am nascut cu citomegalovirus , boala ce am transmis-o si fetitei mele in varsta de 1 an si 2 luni acum. Nimeni nu mi-a spus ce sa facem in acest caz, in afara faptului ca i-am facut ecografia transfontanelar a la 1 luna de la nastere care imi arata ca nu va avea nimic din pct de vedere neuro. Imi spune si mie cineva ce ar trebui sa fac?
Raspundeti
 
 
-1 #26 lili 2017-03-23 14:50
buna! eu am Citomegalovirus -ul Ac IgG - 1542,40. Imi spune cineva daca e grav? Ce trebuie sa fac?
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati