Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Infectia cu virus paragripal
Boli Infectioase
06 Ianuarie 2012 16:12Virusurile paragripale sunt virusuri ARN, monocatenare, care fac parte din familia Paramyxoviridae si cuprind genul Paramyxovirus.

La exterior, prezinta doua glicoproteine care formeaza anvelopa, cea inconjoara nucleocapsida, formata din 8 sau 9 proteine virale specifice.

Exista 4 serotipuri distincte de virusuri paragripale, care prezinta caracteristici antigenice comune cu alte virusuri din familia paramyxoviridae, cum ar fi virusul urlian, care este responsabil de aparitia oreionului.

Epidemiologie


Virusurile paragripale se raspandesc prin secretii respiratorii, mai ales prin contactul direct dintre doua persoane sau prin intermediul unor picaturi mari.

Perioada de incubatie variaza intre 3 si 6 zile, iar in unele cazuri poate fi mai redusa.
Serotipul 4 de virus paragripal este intalnit mai rar si se cultiva mai greu pe culturi celulare.

Infectia cu tipurile 1, 2 sau 3 apare la majoritatea copiilor, astfel ca pana la varsta de 8 ani cei mai multi prezinta anticorpi impotriva acestor virusuri.

Virusurile 1 si 2 pot produce epidemii, mai ales toamna.

Tipul 3 produce epidemii mai ales primavara.

Infectiile respiratorii determinate de virusurile paragripale au o prevalenta variabila. Unele studii au aratat ca pana la o cincime din infectiile aparatului respirator la copii sunt determinate de virus paragripal.

La adulti, infectiile sunt mai rare si usoare din punct de vedere clinic. Se apreciaza ca reprezinta mai putin de 5% din totalul infectiilor aparatului respirator la adult.

Virusurile paragripale pot produce afectiuni importante la copiii mici, unde se situeaza pe locul 2, dupa virusul sincitial respirator, in ierarhia agentilor cauzali ai afectiunilor cailor respiratorii inferioare.

Virusul paragripal de tip 1 reprezinta cea mai frecventa cauza de crup (laringo traheobronsita) la copil. Tipul 2 produce o afectiune asemanatoare, dar mai putin severa.

La sugari, tipul 3 este o cauza importanta de bronsiolita si pneumonie iar tipul 4 determina forme mai usoare.

Tipul 3 poate produce imbolnavire inca din prima luna de viata.

Imunitatea fata de virusurile paragripale se datoreaza in special aparitiei de imunoglobuline de tip A specifice virusurilor, la nivelul tractului respirator.

Simptome si semne


Infectiile cu virus paragripal apar cel mai frecvent la copii
. Infectia initiala cu tipurile 1, 2 si 3 se manifesta prin febra.

Pot fi prezente de asemenea: durere in gat, tuse, raguseala. In formele severe de crup, febra este persistenta, cu durere faringiana agravata. Uneori poate fi prezenta o tuse latratoare sau ascutita.

Remisiunea se instaleaza de obicei in 1 - 2 zile, dar poate de asemenea sa apara obstructia progresiva a cailor aeriene.

Daca infectia coboara catre plamani, cu aparitia bronsiolitei sau pneumoniei, tusea asociaza wheezing, tahipnee si o crestere moderata a secretiei de sputa. Examenul radiologic arata uneori un infiltrat interstitial.

La adulti si la copiii mai mari, infectiile cu virus paragripal sunt mai usoare din punct de vedere clinic, putandu-se prezenta sub forma unei banale raceli sau ca o raguseala insotita sau nu de tuse. Caile respiratorii inferioare sunt afectate foarte rar la adulti si la copiii mai mari.

Formele severe si prelungite de infectie cu virus paragripal au fost observate la persoanele cu imunosupresie severa.

Diagnostic


Diagnosticul este dificil de efectuat doar pe baza simptomelor si semnelor clinice. Diagnosticul presupune identificarea virusurilor in secretiile tractului respirator, in exudatul faringian sau in scurgerile nasofaringiene. Virusul poate fi identificat prin insamantare pe linii celulare sau prin teste de imunofluorescenta care identifica antigenele virale in celulele exfoliate din tractul respirator.

Diagnosticul serologic poate fi pus prin evidentierea cresterii de 4 ori sau mai mult a titrului de anticorpi in probele de ser din faza de convalescenta a bolii in comparatie cu faza acuta, precum si prin teste de neutralizare, de inhibare a hemaglutinarii sau de fixare a complementului.

Tratament


In afectarea tractului respirator superior, tratamentul este simptomatic.
Tratamentul antibiotic este indicat doar in prezenta complicatiilor, cum ar fi otita, sinuzita sau bronsita suprainfectata bacterian.
Cazurile mai severe necesita spitalizare si supraveghere atenta. Cazurile care evolueaza cu insuficienta respiratorie necesita administrarea de oxigen, glucocorticoizi, etc.

Nu exista un tratament etiologic. Nu a fost realizat inca un vaccin eficient impotriva virusului paragripal.

Bibliografie

Anthony S. Fauci, Eugene Braunwald, Dennis L. Kasper, Stephen L. Hauser, Dan L. Longo, J. Larry Jameson, Joseph Loscalzo Harrisons Principles of Internal Medicine, 17e Publisher McGraw-Hill Professional 17 edition (March 6, 2008)Ultima modificare 06 Ianuarie 2012 16:15
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati