Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Irigografia
Analize de laborator
25 Septembrie 2010 19:27


Irigografia este o metoda de diagnostic folosita in cazul afectiunilor colonului. Irigografia poate evidentia leziuni tumorale cum ar fi polipii sau cancerele, leziuni ulcerative si stenoze. Irigografia este o metoda mai putin sensibila decat colonoscopia, mai ales pentru detectarea leziunilor de dimensiuni mai mici. Se estimeaza ca aproximativ un sfert dintre formatiunile tumorale cu un diametru mai mici de 1 cm nu sunt vizualizate de de irigografie.

Irigografia este indicata in diagnosticarea polipilor colorectali, in examinarea modificarilor colonice din colita ulceroasa. Irigografia este indicata atunci cand sunt prezente simptome care sugereaza o afectare a colonului: modificarea tranzitului intestinal, sangerari rectale, anemie si scadere ponderala.

Irigografia este contraindicata in cadrul sindromul ocluziv, la pacientul care nu coopereaza sau la cei cu incontinenta anala sau in caz de afectare inflamatorie acuta a sigmoidului (sigmoidita).

Irigografia necesita o pregatire prealabil a pacientului, pregatire de care depinde practic succesul acesteia. Pacientul trebuie sa consume alimente fara fibre vegetale sau alimente care fermenteaza cu doua zile inainte. Cu o zi inainte de irigografie se indica clisme evacuatorii si laxative. Laxativele se bazeaza pe polietilenglicol care este un polizaharid care nu se resoarbe din intestin si produce o diareea osmotica.

Examenul se executa prin opacifierea colonului cu pasta baritata care se introduce prin rect, cu prudenta. Se urmareste sub un ecran radiologic progresia substantei radioopace si se obtin diverse imagini in diverse incidente.

Irigografia in dublu contrast consta in insuflare cu aer dupa evacuarea bariului, este utila pentru aprecierea reliefului mucoasei colonice.

Bibliografie: HARRISON - Principiile Medicinei Interne (editia a XV-a)

terapiamedicala.ro

Copyrigt Articol aflat sub protectia drepturilor de autor. Reproducerea, chiar si partiala, interzisa!

Ultima modificare 25 Septembrie 2010 19:30
 

Comentarii 

 
+2 #1 ioana 2013-01-22 19:47
am baiatul in spital cu leucocite 19700 , el in urma cu 8 luni a fost diagnosticat cu rectocolita ulcero hemoragica
, este bine sai faca irigografi sau nu? care este riscul?ce ma sfatuiti sa fac cu copilul?
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati