Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Litiaza glandei submandibulare
Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala
23 August 2009 10:44

Litiaza glandei submandibulare este cea mai frecventa litiaza salivara favorizata de secretia salivara bogata in mucus si de faptul ca canalul Wharton (canalul de excretie) prezinta doua curburi.

Litiaza salivara are o perioada indelungata de latenta, eliminandu-se calculi de mici dimensiuni in mod asimptomatic.

Dupa perioada de latenta, a fost descrisa clasic triada salivara:

1.    Colica salivara – apare prin blocarea secretiei salivare de catre calculul migrat. Se remarca doua simptome principale: croza dureroasa si “tumora salivara fantoma”. Durerea apare brusc, legata de mese, intensitate mare, la nivelul limbii, cu iradiere catre ureche, articulatia temporo-mandibulara si regiunea latero-cervicala. In acelasi timp apare tumefactia regiunii submandibulare, voluminoasa, bine delimitata. Durerea cedeaza rapid, iar tumefactia se remite in 30 de minute, pana la 3 ore. In acest interval, la un moment dat, pacientul relateaza evacuarea brusca a unui val de saliva, perceputa datorita gustului sarat al acesteia. Colica salivara se va repeta probabil si la mesele urmatoare. In alte cazuri, a fost descrisa “hernia” salivara, care corespunde unui blocaj momentan si tranzitoriu al secretiei salivare.2.   Abcesul salivar – este o complicatie a obstructiei salivare. Daca calculul este situat in canalul Wharton, infectia determina whartonita care se complica cu abces de loja sublinguala, manifestat prin durere intensa, sublinguala, unilaterala, cu iradiere spre ureche. Apare tumefactie sublinguala “in creasta de cocos”. Canalul Wharton este ingrosat si se elimina puroi. Atunci cand calculul este situat in interiorul glandei se produce o supuratie localizata la glanda salivara. Simptomatologia este mai redusa, palparea glandei este dureroasa si se elimina o cantitate de puroi la presiune.3.    “Tumora” salivara – reprezinta o inflamatie cronica a glandei salivare – sialadeinta cronica, fiind rezultatul infectiilor repetate. Glanda salivara este marita de volum, indurata, neregulata, cu aspect pseudo-tumoral, eliminandu-se cateva picaturi de secretie mucopurulenta la presiunea pe glanda.

terapiamedicala.ro

 

Comentarii 

 
+2 #1 capitaneanu aurel 2012-09-20 16:34
doresc sa aflu un centru de tratare acestei afectiuni care se pare ca exista in bucuresti
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati