Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Macrofagele
Analize de laborator
11 Septembrie 2009 17:20


Macrofagele reprezinta unul dintre cele trei grupuri de celule fagocitare ale sistmului imun si au un rol cheie in cadrul sistemului imun innascut.

Macrofagele provin din monocite, care sunt celule circulante. Monocitele adera de endoteliu datorita unor molecule de adeziune de pe suprafata. Aderarea se face numai pe anumite zone ale endoteliului, situate in vecinatatea unui focar imun.

Sub actiunea unor citokine cu rol inductor produse de limfocite, monocitele se matureaza si se transforma  in macrofage. Macrofagele tisulare au o durata de viata de cateva luni.

Transformarea monocitelor in macrofage presupune schimbari importante ale morfologiei si dimensiunilor. Macrofagele sunt de 5-10 ori mai mari decat monocitele, au un aparat Golgi mai dezvoltat, mitocondrii mai mari si mai numeroase. Macrofagele sunt multinucleate. Citoplasma emite numeroase pseudopode, care dau la microscopul electronic un aspect de meduza cu prelungiri fine si dantelate.

Macrofagele tisulare au un metabolism mai activ decat monocitele.

Macrofagele sunt prezente difuz in organism, la nivelul tesutului conjunctiv si in apropierea membranei bazale a vaselor sanguine mici. Ele se afla in numar mare in zonele unde exista un aflux important de antigene : plamani, ficat, splina si ganglionii limfatici.

Macrofagele au functii complexe, fiind implicate in apararea nespecifica si specifica. Functiile macrofagelor deriva din capacitatile lor specifice :

  • Capacitate de a fagocita diferite antigene mai mare decat a neutrofilelor
  • Capacitate de deosebi intre structurile self  (ale organismului) si cele non-self (straine de organism)
  • Capacitate de diferentiere a structurilor self normale de structurile self imbatranite si self neoplazice

terapiamedicala.ro
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati