Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Metabolismul colesterolului
Analize de laborator
08 Decembrie 2009 20:20


Colesterolul din organism are doua mari surse: aproximativ o treime provine din aportul exogen si doua treimi din sintezele hepatice.

La nivelul ficatului colesterolului este esterificat cu acizii grasi in mare proportie - aproximativ 80%.

Colesterolul poate urma trei cai de metabolizare:
- poate fi depozitat la nivelul ficatului
- circula in plasma si este captat de catre tesuturile periferice. Forma circulanta se face prin intermediul lipoproteinelor (LDL si HDL)
- excesul de colesterol este eliminat prin bila sub forma colesterolului neesterificat si sub forma de acizi biliari.

Valori normale


Valori normale: sub 200 milligramm / decilitru.

Afectiuni care determina modificarea colesterolului plasmatic

Diverse afectiuni hepatice determina modificarea colesterolului total:

- colesterolul scade in insuficienta hepatica acuta sau cronica. Hepatita acuta fulminanta poate determina insuficienta acuta hepatica. Ciroza hepatica este o afectiune plurietiologica care determina insuficienta hepatica progresiva cronica. De aceea, in ciroza scaderea colesterolului apar ele relativ tardiv, este legata de malnutritie si de sindromul de malabsorbtie care apare in ciroza. Colesterolul poate sa scada si in malabsorbtie, hipertiroidie sau inanitie.

- colesterolul creste in sindroamele de colestaza intra si extrahepatica. Uneori apare cresterea colesterolului plasmatic in convalescenta unei hepatite acute.
De asemenea colesterolul poate fi crescut in hipercolesterolemia primara, diabetul zaharat, sindromul nefrotic, hipotiroidism, ciroza biliara primitiva, sarcina in al treilea trimestru, tratamentul cu corticosteroizi si cu anticonceptionale orale.
Fractiunea de colesterol neesterificat scade in insuficienta hepatica determinata de evolutia unei hepatite acute sau de ciroza hepatica. Colestaza prelungita care determina leziuni hepatocitare poate de asemenea cauza scaderea colesterolului esterificat.

Bibliografie
Ultima modificare 09 Martie 2011 10:46
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati