Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Modificarile proteinelor serice din sindromul nefrotic
Analize de laborator
07 Decembrie 2009 11:44


Sindromul nefrotic grupeaza o serie de nefropatii caracterizate prin cresterea permeabilitatii membranei de filtrare glomerulara, prin care se pierd proteine cu greutate moleculara mica: albumine si alfa 1 globuline.

Proteinuria din sindromul nefrotic este selectiva, adica contine peste 80 % albumine si nu contine proteine cu greutate moleculara mare.

In sindromul nefrotic apar urmatoarele modificari urinare si plasmatice:

- la nivel urinar - sindromul nefrotic se defineste prin pierderea a mai mult de 3, 5 grame / 2 4 ore. Uneori proteinuria poate fi mult mai intensa, poate ajunge la cateva zeci de grame zilnic.

- la nivel plasmatic - se constata scaderea proteinelor totale cu hipoalbuminemie si cresterea alfa 2 si beta globulinelor. Acest fapt se intamplat din cauza compensarii sintezelor hepatice pe care o realizeaza ficatul, compensare care are loc in contextul pierderi rapide prin urina a moleculelor greutate mica.

- in sindromul nefrotic creste si lipemia, din cauza faptului ca in grupul beta globulinelor se gasesc proteine plasmatice, care au rol de transport si intra in constitutia multor lipoproteine.

terapiamedicala.ro
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati