Cuprins articol

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Moya moya
Neurologie
03 Noiembrie 2010 21:31


Boala moya moya este o afectiune vasculara care afecteaza poligonul lui Willis, format din vase aflate la baza creierului si care ofera irigatia acestuia.

Poligonul Willis

poligon wilis

Afectiunea se caracterizeaza prin ingrosarea intimei vaselor care provin din artera carotida interna.
In aceasta afectiune exista grade variate de stenoza, care determina aspectul anormal observat la angiografie. Leziunile stenozante sunt de regula bilaterale.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza acestei afectiuni. Sunt implicati factori ereditari. Afectiunea este mai frecventa la pacientii care au titruri ridicate de anticorpi antitiroidieni. Exista si boli infectioase asociate cu aparitia bolii moya moya: tuberculoza, leptospiroza, precum si afectiuni hematologice (anemia aplastica, sindromul Fanconi) sau diverse alte afectiuni (ateroscleroza, coarctatia de aorta, hipertensiunea, traumatisme craniene, sindroame congenitale cum ar fi sindromul Turner si sindromul Marfan).

Frecventa cea mai mare a acestei afectiuni este in Japonia: prevalenta este estimata la aproximativ 3 cazuri la 100 000.

Afectiunea evolueaza cu deteriorarea progresiva a functiilor cognitive in aproximativ jumatate din cazuri. Mortalitatea este mai mare la adulti decat la copii (10% vs 4 %).

Pacientii sunt initial asimptomatici sau pot prezenta diferite forme de deficite neurologice. Hemoragia cerebrala este cea mai frecventa cauza de mortalitate la adulti, iar accidentele vasculare ischemice sunt mai frecvente la copii.

Tablou clinic:
• hemipareze
• cefalee
• ameteala
• retard mental
• convulsii
• miscari involuntare

Diagnosticul se bazeaza pe angiograma care arata gradul de obstructie.

Tratamentul medicamentos se adreseaza in principal complicatiilor. Nu exista tratament etiologic. Pacientii cu accident vascular ischemic necesita tratament antiagregant plachetar si anticoagulant.

Exista proceduri chirurgicale care asigura formarea de anastomoze si care ocolesc zonele obstruate: de exemplu anastomoza intre artera temporala superficiala si artera cerebrala medie.

 

Bibliografie: Moya moyaUltima modificare 28 Noiembrie 2010 22:44
 

Comentarii 

 
+3 #1 daniela 2010-11-12 10:37
mama mea a fost diagnosticata cu aceasta boala in 1991. avea 42 de ani. a suferit atunci un avc si asa am descoperit boala. si-a revinit in urma avc si a avut o viata normala, cu tratament adecvat. in 2007 insa a decedat, subit, fara a avea in prealabil nici un simptom, in afara cefaleelor si a ametelii cu care se obisnuise de atata vreme. avea 58 de ani in momentul decesului. as vrea sa stiu mai multe despre aceasta moala, mai ales daca se transmite ereditar. eu am 38 de ani si am un fiu de 17 ani. nu am facut investigatii neurologice, dar nu am avut niciodata probleme de sanatate. oricum aceasta este una dintre cele mai bune informatii din cate am citit pana acum despre aceasta boala.
Raspundeti
 
 
+1 #2 Admin 2010-11-12 21:01
Cauza bolii nu este cunoscuta. Se presupune ca transmiterea este ereditara, audozomal dominanta, cu penetranta incompleta. Unele studii afirma ca defectul este pe cromozomul 17. Transmiterea familiala a fost apreciata la 10% de unii autori.

http://emedicine.medscape.com/article/1180952-overview
Raspundeti
 
 
-1 #3 simona2-03-2014 2014-03-02 10:22
baietelul meu a fost diagnosticat cu aceasta boala in 2012 cand avea 6 ani.in prezant este bine cu exceptia faptului ca este f agitat .aceasta boala il poate afecta in vreun fel cand va mai creste
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati