Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Necroza pulpara
Endodontie

Necroza pulpara reprezinta mortificarea pulpei in conditii de asepsie, in urma epuizarii mijloacelor defensive, sub actiunea unor agenti agresivi fizico-chimici.

Exista factori generali ai organismului care pot favoriza instalarea necrozei. Dintre acestea putem enumera: sindromul Raynaud, hipotensiunea arteriala, trombozele arteriale, viroze, diabet, ateroscleroza, avitaminoze (A, C), insuficienta renala cronica.

Factorii locali declansatori pot fi mecanici, termici sau chimico-toxici.

Factorii mecanici sunt reprezentati de traumatisme, indiferent de natura, intensitatea sau durata lor. Traumatismele asupra dintelui produc sectionarea, ruperea sau comprimarea pachetului nervos si vascular care asigura nutritia si inervatia.

Factorii termici actioneaza atat la cresterea sau scaderea temperaturii. Pulpa este mai sensibila la cresterea temperaturii decat la scaderea acesteia. O crestere cu 5 grade Celsius (care poate fi intalnita, de exemplu, in slefuirea fara racire) determina hiperemia vaselor pulpare si mentinuta mult timp duce la necroza pulpara.

Factorii chimici au o importanta deosebita, pentru ca aproape toate medicamentele de uz local din stomatologie au o actiune nociva pulpara. Unel substante sunt mai agresive, cum ar fi: formolul, trioximetilenul, acidul tricloracetic, azotatul de argint, fenolul, arsenicul, hipocloritul de sodiu.

Formolul actioneaza prin efectul coagulant asupra proteinelor, la fel ca acidul tricloracetic, azotatul de argint sau fenolul. Arsenicul paralizeaza peretii vasculari si blocheaza respiratia celulara. Acizii lezeaza membranele celulare si depolimerizeaza colagenul.

Simptomatologia necrozei pulpare este saraca, tocmai din cauza distrugerii complete a tesutului pulpar si implicit a fibrelor nervoase. Dintele are un aspect mai putin translucid, uneori mat. Nu prezinta sensibilitate si rareori se grefeaza un proces carios.

Daca se patrunde in camera pulpara se constata ca pulpa a fost inlocuita cu o substanta† omogena, de culoare bruna, care nu sangereaza.

Insamantarea bacteriologica este negativa. Necroza pulpara se deosebeste de gangrena pulpara tocmai prin absenta germenilor.

Necroza poate determina fractura dintelui (pentru ca acesta isi pierde rezistenta, fiind lipsit de aportul nutritiv) sau se poate complica cu gangrena pulpara, prin infectarea cu germeni proveniti din cavitatea bucala sau, mai rar, din circulatia generala.

Orice necroza trebuie tratata, pentru siguranta, ca o gangrena pulpara, inclusiv cu tratament antibacterian pe canal.

terapiamedicala.ro

 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati