Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Omul cu doua inimi
Cazuri medicale
07 Noiembrie 2010 00:32


Un articol publicat in anul 2007 in New England Journal of Medicine prezinta cazul unui barbat de 64 de ani diagnosticat cu cardiopatie ischemica in stadiu avansat.

Pentru ca pacientul nu a raspuns la tratament medicamentos maximal, a fost luata decizia de a se efectua un transplant heterotopic cardiac. Pacientul prezenta insa asociat hipertensiune pulmonara severa, care ar fi dus rapid la insuficienta ventriculului drept al inimii noi, care nu era adaptata acestei solicitari. A fost luata decizia de a fi pastrata inima veche, cu mentinerea functiei ventriculului drept, in acelasi timp cu transplantarea inimii noi, care a fost folosita pentru a suplini functia ventricului stang.

Interventia chirurgicala a fost reusita, pacientul fiind externat, astfel, cu doua inimi functionale.

In imaginile urmatoare se pot observa cele doua inimi, atat la radiografia toracica, cat si pe examinarea computer-tomograf, precum si doua complexe QRS diferite (care reprezinta activitatea celor doua inimi) pe ECG.

omul cu doua inimi

Sursa: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm066635Ultima modificare 03 Mai 2011 19:17
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati