Cuprins articol

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Reactia Pandy
Analize de laborator
27 Iulie 2011 21:12


Reactia Pandy este o metoda de laborator folosita pentru a aprecia din punct de vedere calitativ prezenta proteinelor in lichidul cefalorahidian.

Lichidul cefalorahidian se gaseste in spatiul subarhanoidian si in ventriculii cerebrali si poate fi extras prin punctie lombara. Cea mai frecventa indicatie a punctiei lombare este confirmarea sau infirmarea diagnosticului de meningita sau meningoencefalita acuta, care reprezinta o importanta urgenta medicala.

Reactia Pandy se efectueaza astfel: peste reactivul Pandy (acid fenic), pus intr-o sticla de ceasornic se picura lichid cefalorahidian. In mod normal nu apare nicio modificare macroscopica, iar reactia este considerata negativa.

Reactia devine pozitiva atunci cand se observa un precipitat albicios, care arata cresterea concentratiei de proteine din lichidul cefalorahidian.

In functie de intensitate, reactia Pandy poate fi discret pozitiva, moderat pozitiva sau intens pozitiva.

Reactia Pandy intens pozitiva se intalneste in meningitele bacteriene si tuberculoase, in timp ce meningitele virale prezinta o reactie Pandy discret pozitiva.

Tumorile cerebrale primitive extinse la suprafata ventriculara sau ruptura unui chist epidermoid pot produce inflamatia lichidului cefalorahidian, cu o reactie Pandy intens pozitiva.

Bibliografie

Anthony S. Fauci, Eugene Braunwald, Dennis L. Kasper, Stephen L. Hauser, Dan L. Longo, J. Larry Jameson, Joseph Loscalzo Harrison?s Principles of Internal Medicine, 17e Publisher? McGraw-Hill Professional? 17 edition (March 6, 2008)Ultima modificare 27 Iulie 2011 21:14
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati