Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Regim alimentar in hepatita cronica
Regimuri si diete
14 Februarie 2010 17:37


Dieta are un rol foarte important in evolutia si prognosticul pacientului cu hepatita cronica. Dieta are un rol esential in prevenirea complicatiilor care pot afecta in mod suplimentar ficatul.

Un rol esential il are evitarea consumului de alcool de orice tip. Alcoolul actioneaza ca un toxic hepatic si poate agrava leziunile acestuia.
Riscul de evolutie spre ciroza este redus daca pacientul respecta o dieta adecvata.
Regimul pentru hepatita cronica este normocaloric, cu continut crescut in proteine dar sarac in lipide. Excesul de grasimi agraveaza evolutia pacientului cu hepatita cronica.

In acelasi timp dieta trebuie insotita de un regim de viata echilibrat. In formele avansate de hepatita cronica repausul la pat si este benefic. Repaosul la pat creste fluxul sanguin la nivelul ficatului.

Principii de de viata si dieta

- evitarea eforturilor fizice excesive
- evitarea consumului de alcool de orice tip
- alimentatie normocalorica, bogata in proteine si saraca in lipide. Se recomanda un aport proteic de  100 de grame de proteine pe zi, pentru un pacient de greutate medie. Aportul proteic poate fi calculata pe kilogram corp si cel recomandat in hepatita cronica este de 0, 8 grame / kilogram corp / zi. Aportul proteic trebuie restrictionat in formele avansate de ciroza, care sunt insotite de encefalopatie hepatica.
- pe masura ce functiile ficatului sunt diminuate, adica pe masura ce boala avanseaza catre ciroza, ficatul are dificultati in stocarea fierului. Din acest motiv nivelurile serice ridicate de fier pot fi daunatorare ficatului. Prin urmare se contraindica administrarea suplimentelor de fier.
Alimente care nu sunt recomandate pentru pacientul cu hepatita si ciroza hepatica
Nu sunt recomandate grasimile (untura de porc, grasimi prajite, slanina, maioneza, sosuri), prajelile, tocaturile, mezelurile, alimentele care contin conservanti, alimentele vechi sau conservate, carnea grasa, alimentele afumate, condimentele iuti.

terapiamedicala.ro






Ultima modificare 30 Octombrie 2010 12:28
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati