Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Saliva
Stomatologie Generala
26 Noiembrie 2009 18:39


La nivelul cavitatii bucale se secreta zilnic aproximativ 500 ml de saliva. Acest flux salivar este crescut in prezenta alimentelor si masticatiei. Fluxul salivar scade considerabil in deshidratari, stari febrile sau in urma unor tratamente medicamentoase.

Cea mai mare parte a salivei (90 %) este produsa de glandele salivare mari (parotide, submandibulare, submaxilare) iar 10 % de glandele salivare mici.

Saliva prezinta multiple roluri in masticatie, deglutitie, fonatie si functie imunologica la nivelul cavitatii bucale.

Saliva participa la curatirea cavitatii bucale, in legatura cu actiunea mecanica musculara in timpul masticatiei, deglutitiei si fonatiei. Sunt inlaturate resturi alimentare, bacteriile si celule descuamate.

Saliva contine mai multe substante cu rol de aparare impotriva bacteriilor. Cele mai importante sunt:

- lizozimul - este o enzima cu actiunea bactericida, care se mai gaseste in lacrimi sau la nivelul leucocitelor. Are capacitate de agregare microbiana.

- imunoglobulina A - este un factor foarte important de aparare la nivelul cavitatii bucale, precum si la nivelul mucoaselor. Imunoglobulina A are rol de neutralizare a enzimelor si toxinelor microbiene, inhiba aderenta microbiana la suprafata mucoasei, aglutineaza microorganismele, favorizeaza activitate citotoxica celulara, neutralizeaza particulele virale, impiedica patrunderea antigenelor solubile la mucoasa.

- lactoperoxidaza - este un enzima cu rol in inhibarea enzimelor glicolitice la anumite tulpini de streptococ

- lactoferina - se gaseste in saliva si lapte - are rol bacteriostatic asupra unui spectru larg de germeni. Actioneaza prin scaderea fierului liber din mediu, fier care este necesar dezvoltarii acestor bacterii.

- complementul - se gaseste componenta C 3, care ajunge in saliva prin eliberarea la nivelul lichidului din fundul de sac gingival

- leucocitele - se gasesc in numar foarte mare in saliva, au originea in sange si migreaza in cavitatea bucala la nivelul fundului de sac gingival. Marea majoritate sunt polimorfonucleare.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 26 Noiembrie 2009 18:44
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati