Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Saliva - compozitie
Stomatologie Generala
06 Martie 2011 21:16


Saliva este un lichid transparent, discret opalescent, rezultat al amestecului secretiilor celor 3 perechi de glande salivare mari, glandelor mucoase accesorii diseminate la nivelul cavitatii orale, la care se adauga lichidul gingival.

Volumul de saliva


Volumul de saliva secretat zilnic este de 500 - 1 500 mililitri.

Secretia salivara este continua si difera in functie de stimulare:
• secretia de repaus este de 0, 3 - 0, 5 mililitri pe minut sau 20 mililitri pe ora. In timpul somnului debitul este de 0,0 5 mililitri pe minut.
• Dupa stimularea alimentara, secretia creste la 1, 5 2, 3 mililitri pe minut.

Lichidul secretat de glandele salivare mari, glandele salivare mici se amesteca cu lichidul care provine din santul gingival si se formeaza saliva mixta sau totala.

Glandele salivare mari submandibulare contribuie cu 65 % din cantitatea totala de saliva.
Glandele parotide secreta 2 3 %, glandele sublinguale 4 % iar glandele minora raspandite difuz 8 %.

Compozitia salivei


Saliva este un lichid discret opalescent datorita leucocitelor si resturilor de celule epiteliale descuamate si filant datorita prezentei mucinei.

Saliva este alcatuita din:
• apa - 99, 4 %
• reziduu uscat - 0, 6 %, din care 0, 4 % substante organice si 0, 2 % substante anorganice.

Din sange migreaza in saliva un numar foarte mare de leucocite, aproximativ un milion pe minut. Leucocitele migreaza prin epiteliul jonctiunii dentogingivale. Cele mai multe dintre aceste leucocite sunt neutrofile (98 %). Neutrofilele au efect bactericid prin fagocitoza. Cele mai multe dintre neutrofile care migreaza sunt insa neviabile (60 %).

Factori de aparare salivari


Saliva contine numerosi factori care intervin in apararea la nivelul cavitatii orale:
lizozimul - o proteina care are numeroase efecte antibacteriene
peroxidaza - enzima secretata de celulele glandelor salivare - are efecte antibacteriene, antiviralele si antifungice
lactoferina - actiune antibacteriana, antivirala, antiparazitara
mucinele - sunt macromolecule formate din lanturi glucidice si peptide - au roluri in masticatie, deglutitie si contribuie la formarea bolului alimentar. De asemenea, stratul de mucus capteaza bacteriile si le impidica sa se ataseze de celulele epiteliale.
aglutininele salivare - impiedica atasarea bacteriilor de suprafatele dentare si de celulele epiteliale
cistatinele - inhiba enzime eliberate de bacterii
histatinele -neutralizeaza toxinele, inactiveaza unele proteaze, activitate bacteriostatica si antifungica
complementul - exista in saliva anumite componente ale complementului, dar acest sistem nu este activat la nivelul cavitatii orale
imunoglobulinele secretorii de tip A - au rol foarte important de aparare la nivelul cavitatii orale, sunt sintetizate de catre celule specializate din glandele salivare numite plasmocite si a un numeroase roluri antibacteriene, antifungice, antivirale si neutralizeaza diverse toxine.

Bibliografie

Mucosal Immunology. John Bienenstock, Jiri Mestecky, Michael E. Lamm, Warren Strober, Jerry R. McGhee 3rd edition, Elsevier Academic PressUltima modificare 06 Martie 2011 21:18
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati