Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Sialograma izotopica
Analize de laborator
04 Ianuarie 2010 13:09


Sialograma izotopica este o metoda de investigare a functiei glandelor salivare, in special a glandelor parotide.
Principiul acestei metode se bazeaza pe capacitatea glandelor salivare de a prelua din circulatie izotopii radioactivi de technetiu si iod. acestia se administreaza pe cale intravenoasa, dupa care se concentreaza lent la nivelul glandelor salivare si sunt evacuati in cavitatea bucala.

Sialograma izotopica presupune efectuarea unei curbe de concentratie a izotopilor radioactivi. Initial, in faza vasculara, izotopii se gasesc doar in vas, dupa care se concentreaza la nivelul glandelor salivare, apoi se evacueaza prin intermediul salivei. Inducerea secretiei salivare poate fi crescuta cu ajutorul unor substante farmacologice sau alimentare.

Cu ajutorul acestei curbe se pot calcula o serie de indici: indicele de concentrare parotidiana, care reprezinta raportul dintre concentratia izotopului la nivelul tesutului glandular fata de concentratia plasmatica. In mod fiziologic indicele de concentratie parotidiana are valori cuprinse intre 2, 5 si 3, 5.
Indicele de excretie parotidiana reprezinta raportul dintre concentratia salivara si concentratia izotopului radioactiv la nivelul glandei. In mod normal acest raport este subunitar - 0, 5 - 0, 6.

Sialograma parotidiana este utila pentru investigarea sindromului Sjogren, care reprezinta o afectiune complexa de natura autoimuna care asociaza parotidita, keratoconjunctivita sicca si xerostomie. La pacientii cu sindrom Sjogren acesti indici sunt scazuti. Aceasta metoda permite atat diagnosticul cat si monitorizarea evolutiei si eficientei tratamentului instituit.

terapiamedicala.ro
Ultima modificare 04 Ianuarie 2010 13:13
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati