Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Tahicardie paroxistica supraventriculara (TPSV)
Cardiologie
27 Martie 2010 22:05


Tahicardia paroxistica supraventriculara grupeaza tahicardia paroxistica atriala si cea jonctionala.

Tahicardiile paroxistice sunt acele forme de tahicardie care prezinta un debut si sfarsit brusc. Persista de la cateva secunde pana la cateva zile.

Tahicardia paroxistica atriala apare cel mai frecvent la persoanele cu cardiopatii organice, cardiopatie ischemica cronica, infarct miocardic, administrarea de medicamente (mai ales digoxin).

Tahicardia paroxistica jonctionala apare cel mai frecvent pe un cord normal.

Diagnosticul se face prin analiza traseului ECG. In tahicardia paroxistica atriala undele de depolarizare atriala P au un ax normal, iar in tahicardia paroxistica jonctionala sunt negative in D I I si pozitive in aVR. In majoritatea cazurilor insa, undele de depolarizarea atriala nu se observa pe ECG, pentru ca se suprapun peste complexele QRS. De asemenea, cele doua forme de tahicardie sunt asemanatoare din punct de vedere al mecanismului, frecventei cardiace si tratamentului.

Criterii de diagnostic ECG

Criteriile de diagnostic ECG pentru tahicardia paroxistica supraventriculara sunt:

• ritm regulat

• frecventa intre 140 - 220 / minut

• de obicei toate undele de depolarizarea atriala sunt transmise la ventriculi (conducere 1 / 1)

• complexele QRS seamana cu cele ale ritmului sinusal

• linie izoelectrica este pastrata

 

Manifestari clinice

Debutul este brusc, pacientul prezinta palpitatii rapide si neregulate, dispnee, lipotimie, anxietate. De cele mai multe ori simptomatologia este redusa.

Tratament

Accesul de tahicardie paroxistica supraventriculara poate fi oprita prin stimulare vagala (presiune moderata digitala bilaterala la nivelul globilor oculari sau unilaterala nivelul glomusului carotidian. Compresia acestui sinus determina importante efecte vagale la nivelul miocardului.

Prevenirea acceselor se face prin administrarea de medicamente antiaritmice, dupa stabilirea prealabila cauze.

 

terapiamedicala.ro


Ultima modificare 09 Noiembrie 2010 19:53
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati