Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Testare HPV
Obstetrica si Ginecologie
23 Noiembrie 2010 11:21


Generalitati


Infectia genitala cu human papilloma virus este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala.
Papilloma virusurile umane infecteaza celulele din stratul superficial al mucoaselor si tegumentului.
Exista mai mult de 1 00 tipuri de HPV, care determina diferite leziuni cutanate: veruci, condiloame, papilomatoza laringiana, hiperplazie epiteliala, etc.

Cancerul determinat de human papilloma virus (HPV) este mai frecvent asociat cu virusurile 16, 18, 31, 35. HPV determina o infectie latenta, cu cresterea riscului de cancer de col uterin si carcinom anal. Tipurile 16 si 18 determina aproximativ 70% din cazurile de cancer cervical in Statele Unite.


Testare HPV


Testarea HPV este indicata pentru screeningul femeilor cu risc de cancer cervical (care au infectii cu tipuri oncogene de HPV) sau dupa un rezultat anomal la examinarea Papanicolau (citologie cervicala).

Nu exista teste aprobate pentru testarea HPV la barbati, cu toate ca exista teste dezvoltate in-house de unele laboratoare.

Indicatii:
• femei peste 30 ani
• femei peste 21 cu un test Papanicolau anormal

Testarea HPV DNA nu este indicata pentru femeile sub 30 de ani cu test Papanicolau normal, pentru ca infectiile cu HPV la acest grup de varsta sunt relativ frecvente, iar majoritatea se rezolva spontan, fara modificari consecutive.
Conform recomandarilor actuale din ghidurile americane, testul Papanicolau ar trebui repetat la interval de 2 ani pentru femeile intre 21 si 30 de ani. Pentru femeile peste 30 ani, cu risc scazut de displazie cervicala (3 teste Papanicolau normale), intervalul de urmarire poate fi crescut la 3 ani.

Metaplazia cervicala este relativ frecventa la adolescentele active sexual, dar majoritatea cazurilor se remit spontan, astfel ca testarea Papanicolau nu este indicata sub varsta de 21 ani.

Testul necesita recoltarea de celulele din zona cervicala. Inainte de recoltare:
• nu se recomanda toaleta zonei (dus, baie)
• femeile la menstruatie sunt reprogramate
• unii medici recomanda abstinenta sexuala cu 24 - 48 ore inainte de test.

Celulele cervicale sunt recoltate cu ajutorul unei spatule sau perii speciale, in timpul unei examinari ginecologice.

Pentru detectarea HPV ADN exista doua metode aprobate:
• reactia de ploimerizare in lant (polymerase chain reaction)
• Hybrid Capture (HC II).
Metodele au sensibilitate similara.

Un test pozitiv arata prezenta unei tulpini de HPV cu risc inalt, dar nu indica tipul de virus. Un test negativ este foarte sugestiv pentru absenta unei infectii HPV cu risc de cancer cervical.
Cele mai frecvente teste HPV-ADN identifica urmatoarele tulpini: 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 si 73.

Un test Papanicolau anormal cu HPV-ADN negativ sau prezenta unui test Papanicolau normal cu HPV-ADN pozitiv necesita monitorizare atenta ulterioara.

Infectia HPV poate fi diagnosticata prin biopsie si examinare histologica. Celulele infectate cu HPV prezinta grade inalte de atipii nucleare. Koilocitoza este o caracteristica a infectiei HPV - asociaza nuclei picnotici cu prezenta unui halou perinuclear. Alti markeri citologici sunt: acantoza, diskeratoza si prezenta de multipli nuclei.

Bibliografie

Diagnosticul infectiei HPV

Testare HPVUltima modificare 23 Noiembrie 2010 11:25
 

Comentarii 

 
+1 #1 Ioana 2011-01-15 22:52
Ce laborator puteti re comanda pentru testare hpv, in bucuresti.
Raspundeti
 
 
0 #2 Alina 2013-01-15 09:57
http://www.residentlab.ro/
Raspundeti
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati