Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Testele de disproteinemie
Analize de laborator
07 Februarie 2010 09:59


Testele de disproteinemie sunt folosite de catre laboratoarele mai putin dotate pentru a evalua functia ficatului in principal, dar si disproteinemiile care apar in diferite infectii, cancere, boli autoimune, boli renale, dislipidemii sau alte situatii cu inflamatie persistenta.

Testele de disproteinemie au avantajul ca prezinta un cost redus si nu necesita echipamente sofisticate. Ele pot fi folosite ca teste de rutina rapide, accesibile oricarui tip de laborator. Cu toate acestea, sunt lipsitede specificitate si nu sunt utile diagnosticului unei anumite afectiuni. In schimb pot fi utile pentru monitorizarea evolutiei bolii respective, daca aceasta este cunoscuta.

Testele de disproteinemie se mai numesc teste de labilitate serica sau de labilitate coloidala. Exista un numar mare de astfel de teste, cele mai folosite sunt testele cu timol si sulfat de zinc. Principiul acestora se bazeaza pe faptul ca starea de echilibru a coloizilor proteici din plasma este dependenta si influentata de modificarea raportului dintre albumine si globuline. In mod normal acest raport este supra unitar de aproximativ 1, 2 - 1, 5.

Albuminele reprezinta proteinele majoritare in plasma - circa doua treimi din totalul proteinelor plasmatice. Albuminele au un rol de a stabiliza din punct de vedere coloidal in timp ce globulinele a un efect contrar. In starile patologice asociate inflamatiilor cronice tendinta este de scadere a albuminelor si de crestere a globulinelor.

Testele de disproteinemie au fost initial denumite teste hepatice. Aceasta denumire este improprie, deoarece, dupa cum a fost aratat anterior, acesteanu sunt specifice bolilor hepatice. In hepatitele cronice si cirozele hepatice valorile testelor de disproteinemie sunt mult crescute. In hepatita acuta cu virus A testele cu timol si sulfat de zinc cresc rapid dar se normalizeaza la fel de rapid. In hepatitele acute cu virus B si C valorile cresc mai tardiv si se normalizeaza lent.

 

 

terapiamedicala.ro


 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati