Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Tiroida
Endocrinologie
04 Martie 2011 12:07


Tiroida este cea mai mare glanda cu secretie endocrina a organismului.

Tiroida este situata pe fata anterioara a gatului. Are o greutate de 30 grame.

Structura


Tiroida este invelita intr-o capsula fibroasa si este formata din 2 lobi situati lateral, uniti printr-o portiune numita istm.

Tesutul tiroidian este format din celule epiteliale organizate in foliculi.

In interiorul foliculilor tiroidieni se afla un material vascos, omogen, numit coloid. Coloidul contine tireoglobulina, o proteina sintetizata de celulele foliculare si care leaga hormonii tiroidieni, reprezentand o modalitate de depozit la nivel tiroidian.

De asemenea, prin iodarea moleculelor de tirozina din structura tireoglobulinei rezulta hormoni tiroidieni.

Intre foliculii tiroidieni se gasesc celule speciale numite celule parafoliculare sau celule C care sintetizeaza calcitonina.

La nivelul coloidului exista mai multi compusi cu iod. Hormonii tiroidieni adevarati sunt considerati tiroxina si triiodotironina.

Sinteza de hormoni tiroidieni este influentata de eliberarea din hipofiza a hormonului TSH.

Efectele hormonilor tiroidieni


Hormonii tiroidieni influenteaza metabolismul si au efecte specifice pe sisteme si organe.
Hormonii tiroidieni cresc metabolismul bazal, consumul de energie si intensifica oxidarile celulare. De asemenea intervin in procesele de crestere si diferentiere celulara.

Oxidarile metabolice sunt crescute in toate celulele, cu exceptia celulelor din uter, creier si testicule.

Triiodotironina actioneaza mai rapid si mai puternic decat tiroxina. Efectele maximale tiroxinei apar la 2 - 3 saptamani de la administrare.

Efectele hormonilor tiroidieni asupra metabolismelor intermediare:
• metabolismul proteic - stimuleaza sinteza de proteine si stimuleaza si catabolismul proteic, care in lipsa unui aport alimentar suficient poate predomina asupra efectelor anabolice
• metabolismul lipidic - stimuleaza sinteza de lipide in ficat, stimuleaza lipoliza, scade concentratia plasmatica a trigliceridelor, colesterolului si fosfolipidelor
• metabolismul glucidic - stimuleaza absorbtia intestinala a glucozei, gluconeogeneza, glicoliza

Efectele hormonilor tiroidieni pe diverse organe si sisteme:
• muschi scheletici - crestere a tonusului, fortei de contractie
• aparatul cardiovascular - cresterea fortei si frecventei contractiilor cardiace, vasodilatatie
• respiratie - cresterea frecventei miscarilor respiratorii si amplitudinii acestora
• sistemul nervos central - stimuleaza diferentierea neuronilor, dezvoltarea normala a sinapselor, procesul de mielinizare si influenteaza activitatea psihica.

Scaderea functiei tiroidei

Scaderea functiei tiroidei determina consecinte variabile in functie de varsta. La copilul mic se produce incetinirea dezvoltarii psihice si somatice, care poate duce la cretinism. La adult forma tipica se numeste mixedem, caracterizata prin scaderea atentiei, memoriei si capacitatii de invatare. Pielea este uscata, ingrosata, persoanele au senzatie de frig si prezinta caderea parului. Metabolismul bazal este scazut la fel ca si procesele energetice.

Hiperfunctia tiroidiana


Hiperfunctia tiroidiana se intalneste in boala Basedow.
Metabolismul bazal este crescut, cu exoftalmie si afectarea principalelor functii. La nivel cardiovascular apare hiperfunctie cu tahicardie si hipertensiune. La nivelul tubului digestiv se constata hipersecretie si accelerarea motilitatii.

La nivelul sistemului nervos central se manifesta prin nervozitate, insomnie, anxietate.

In ciuda consumului crescut de alimente, se constata scaderea in greutate, datorita metabolismului crescut si arderilor celulare importante. Pielea este calda si umeda.

Bibliografie

Cezar Th. Niculescu - Anatomia si Fiziologia Omului (Compendiu), Editura Corint 2009Ultima modificare 04 Martie 2011 12:10
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati