Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Toxoplasmoza congenitala
Neurologie Pediatrica
19 August 2009 18:37

Toxoplasma gondii este un parazit intracelular care are drept rezervor pisicile, pasarile de casa sau porumbeii. Transmiterea se face prin manipularea neigienica a alimentelor sau insuficienta preparare termica a lor.
Boala mamei este frecvent asimptomatica.

Tablou clinic la mama:
-subfebrilitate
-mici adenopatii

Transmiterea de la mama la fat se face transplacentar.

La nivel cerbral parazitul are urmatoarele efecte:
-necrozeaza tesutul cerebral
-determina depuneri de saruri de calciu
-produce fenomene inflamatorii locale
-determina inflamatii corticale

Exista 3 forme clinice, in functie de gravitate:

•    Forma neonatala, severa
Copilul prezinta  de la nastere boala generala (afectarea cordului, plamanilor, rinichilor, ficatului) si encefalita. Majoritatea copiilor decedeaza, iar cei care supravietuiesc prezinta hidrocefalie, convulsii  sau diferite tablouri neurologice polimorfe. La examenul radiologic se constata calcificari periventriculare. La examenul fundului de ochi se observa retinopatie pigmentara. Lichidul cefalorahidian poate prezenta modificari de tip inflamator.

•    Forma mai usoara se caracterizeaza prin debutul simptomelor in primele luni de viata. Copilul prezinta microcefalie si tulburari neurologice diverse. Pot apare si celelate modificari de mai sus, in grade mai usoare de gravitate.

•    Forma subclinica - contaminarea se face mai tardiv si copilul estemulti ani purtator asimptomatic. In adolescenta pot apare surditatea si orbirea prin corioretinita pigmentara.

Diagnosticul etiologic se face pe baza testelor imunologice de dozare a imunoglobulinelor specifice anti-toxoplasma (IgM si IgG).

Tratamentul se face minim 1 an:
-rovamicina si spiramicina alternativ cu sulfamide specifice
-se incearca evitarea degradarii neurologice

La mama diagnosticul se pune prin dozari de anticorpi,  iar tratamentul este acelasi, timp indelungat.

terapiamedicala.ro

 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati