Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere: Verificati aici.

Vaccin
Boli Infectioase
16 Octombrie 2010 10:09


Prin termenul de vaccin se intelege o substanta introdusa in organism in scopul obtinerii unei imunitati active.
Imunizarea activa obtinuta prin vaccinare este o metoda eficienta de profilaxie pentru numeroase boli infectioase. Imunizarea activa are avantajul persistentei in timp.

Organizatia Mondiala a Sanatatii
face eforturi sustinute pentru descoperirea unor noi vaccinuri si imbunatatirea celor existente, precum si pentru extinderea folosirii vaccinurilor in tarile putin dezvoltate economic.
Indiferent de tipul vaccinului, este de retinut faptul ca niciodata campaniile de vaccinare nu vor fi in procent de 100 % eficiente.

Administrare de vaccin oral antipoliomielita

Administrare de vaccin oral


Prin termenul de imunizare se intelege obtinerea unei protectii fata de diferiti agenti patogeni.

Imunizarea dobandita poate fi:
imunitate naturala: activa (dupa contactul cu agentul patogen) sau pasiva (prin transmiterea de anticorpi materni)
• imunitate artificiala: activa (dupa vaccinare), pasiva (dupa administrarea de seruri sau imunoglobuline).

Vaccinul este un preparat care contine fractiuni din structura unui agent infectios. In acelasi timp, administrarea vaccinului nu trebuie sa determine aparitia bolii.
Protectia impotriva agentului patogen respectiv se instaleaza dupa un interval de timp variabil, necesar sintezei de anticorpi.

Vaccinurile pot fi clasificate astfel:
vaccinurile vii atenuate
• vaccinurile inactivate
• vaccinuri macromoleculare.

Vaccinurile vii atenuate contin virusuri sau bacterii vii, care prin mijloace chimice sau fizice au pierdut cea mai mare parte a puterii patogene, dar au pastrata capacitatea imunogena.
Atenuarea este obtinuta cel mai frecvent prin cultivarea agentului patogen pentru perioade indelungate in conditii anormale de cultura. Dupa un anumit timp se vor selecta mutante care sunt adaptate supravietuii in mediul respectiv, dar au o patogenitate redusa pentru organism.
Principalul avantaj al vaccinurilor vii atenuate este ca determina aparitia unui raspuns imun puternic. In acelasi timp, exista riscul ca agentul patogen sa revina la patogenitatea initiala si sa determine boala.
Exemple de vaccinuri vii atenuate: vaccinul antipoliomielita administrat oral, vaccinul antirujeola, vaccinul antituberculos (BCG), etc.

Vaccinurile inactivate contin virusuri sau bacterii omorate, care nu au deloc putere patogena.
Aceste vaccinuri pot fi administrate la gravide si la persoanele imunodeprimate.
Vaccinurile inactivate se mai numesc complete pentru ca contin virusul sau bacteria in intregime.
Ele pot fi inactivate prin diverse procedee: caldura, administrare de substante chimice (formaldehida, beta proprio lactona).
Exemple: vaccinul antiholeric, antipertussis, anti leptospiroza, vaccin antigripal.

Vaccinurile macromoleculare contin anumite fragmente din structura virusului sau bacteriei: toxine detoxifiate (anatoxine), antigene capsulare (polizaharidice), antigene de membrana.
Exista forme preparate prin recombinare genetica, cum este vaccinul contra hepatitei B. Vaccinurile obtinute prin inginerie genetica sunt atenuate ireversibil prin indepartarea selectiva a genelor care sunt responsabile pentru virulenta.
Exemple: vaccin antihepatita B, vaccin antipneumococic, vaccin antimeningococic.

Vaccinare intramusculara antirujeolica

Administrare vaccin intramuscular

Bibliografie

Vaccin


Ultima modificare 01 Februarie 2011 21:14
 

Adaugati comentariu

Cod de securitate
Reincarcati