Acid folic


Acidul folic este o molecula alcatuita din 3 structuri: acidul glutamic, acid paraaminobenzoic si un nucleu pteridinic.

Acidul folic este important in organism pentru sinteza de purine si pirimidine necesare sintezei de ARN si ADN. Pentru a deveni activ acidul folic trebuie redus in organism la acid dihidrofolic si ulterior la acid tetrahidrofolic.

Alimente care contin acid folic

Acidul folic se gaseste atat in alimente de origine animala cat si in alimente de origine vegetala.

Cantitatea de acid folic din alimente este influentata de procesele de conservare si de fierbere. Fierberea si conservarea in exces determina inactivarea acidului folic.

Alimentatia zilnica obisnuita contine aproximativ 4 00 micrograme de acid folic.

Cantitatea minima de acid folic necesara organismului este de 100 - 2 00 micrograme zilnic.

Necesarul de acid folic creste in cursul sarcinii si in lactatie.

Acidul folic in sarcina

In cursul sarcinii sunt necesare cantitati suplimentare de acid folic. Cauza este reprezentata de cresterea sintezei de ADN si ARN, care este asociata cu dezvoltarea fatului, placentei, uterului, precum si cu cresterea numarului de hematii la mama.

Se estimeaza ca necesarul de acid folic creste de aproximativ 3 ori in cursul unei sarcini normale.

O alta cauza de deficit de acid folic in cursul sarcinii este reprezentata de prezenta inapetentei de reducerea cantitatii care este absorbita la nivel intestinal.

In prezent, in sarcina se recomanda suplimentare de acid folic. Inainte de administrarea suplimentara, femeile gravide prezentau anemie macrocitara din cauza deficitului de acid folic in proportie de 0, 5 - 5 %.

Metabolismul acidului folic

Absorbtia acidului folic se face in principal la nivelul duodenului si jejunului.

Acidul folic ajunge in circulatia portala, prin intermediul careia este transportat la nivelul ficatului.

Ficatul are rol de depozit pentru acidul folic. Se estimeaza ca rezerva hepatica este de aproximativ 10 - 20 de miligrame.

Acidul folic se pierde prin consumul intracelular, descuamarea celulelor epiteliale din tractul intestinal si piele si prin urinara, saliva, transpiratie si bila.

In fiecare zi se pierde o cantitate echivalenta cu aproximativ 1 - 2 % din totalul rezervelor hepatice.

Simptomele si semnele deficitului de acid folic se instaleaza mai rapid decat in cazul vitaminei B 12, deoarece cantitatea de acid folic care este necesara pentru absorbtie zilnic este de aproximativ 1 00 de ori mai mare decat cantitatea necesara de vitamina B 12.

Deficitul de acid folic

Principalele cauze de deficit de acid folic sunt:

dieta insuficienta

malabsorbtia intestinala

cresterea necesarului, crestere care nu este acoperita de suplimentarea din dieta

Dieta inadecvata de acid folic se constata mai frecvent la:

varstnici

persoanele care consuma alcool cronic

pacienti cu afectiuni psihice severe

persoane cu conditie materiala precara

sugari alimentati cu lapte de capra - apare anemia laptelui de capra

Sindroamele de malabsorbtie care afecteaza portiunea superioara a intestinului subtire determina deficit de acid folic, pentru ca acesta se absoarbe in aceasta portiune. Astfel, deficitul de acid folic poate sa apara in: boala celiaca, rezectie jejunala, sprue tropical.

Pentru ca absorbtia fierului prezinta o cale comuna cu absortia de acid folic, in sindroamele de malabsorbtie, deficitul de acid folic este asociat cu carenta de fier.

Necesarul de acid folic este crescut in:

sarcina

hemoliza cronica

 febra persistenta

 infectii cronice

afectiuni dermatologice asociate cu descuamare excesiva, cum ar fi psoriazisul

 

Simptome si semne in deficitul de acid folic

Deficitul de acid folic poate determina:

anemie, leucopenie si trobocitopenie

ateroscleroza

afectarea sarcinii

cresterea riscului de cancer

afectarea functiei cognitive

Modificari hematologice

Deficitul de acid folic poate determina anemie macrocitara, care evolueaza progresiv pe parcursul a mai multor luni, fara simptome. Atunci cand nivelul hematocritului scade sub 20 % apar simptome cauzate de anemie: slabiciune, iritabilitate, cefalee, palpitatii, dispnee. Anemia poate complica afectiuni preexistente cum ar fi cardiopatia ischemica.

Pot aparea: scaderea numarului de leucocite (leucopenie) si scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie). Scaderea numarului de leucocite si de trombocite este de obicei mai putin severa decat scaderea numarului de eritrocite.

Modificarile hematologice apar din cauza faptului cauza acidul folic este foarte important pentru sinteza de ADN si ARN. Sinteza acestor molecule este esentiala pentru diviziunea celulara.

Cresterea riscului de ateroscleroza

Acidul folic este o enzima necesara pentru metabolizarea homocisteinei la metionina. In lipsa acidului folic, cresc nivelurile de homocisteina, care este asociat cu cresterea marcata a riscului de boala aterosclerotica si de aparitie a cardiopatiei ischemice.

Complicatii in sarcina

Au fost constatate urmatoarele complicatii asociate cu deficitul de acid folic in sarcina:

avort spontan

malformatii congenitale - mai ales afectarea tubului neural

infarct placentar

Cresterea riscului de cancer

Deficitul de acid folic se asociaza cu cresterea riscului de cancer. Studiile epidemiologice au aratat la persoanele care au prezentat un aport suplimentar de acid folic au avut o diminuare a riscului de cancer de colon.

Afectarea functiei cognitive

Afectarea functiei cognitive este cauzata de cresterea nivelului de homocisteina. Aceasta a fost asociata cu: iritabilitate, apatie, afectarea memoriei, somnolenta.

Diagnosticul deficitului de acid folic

Hemograma arata un volum crescut al eritrocitelor si poate fi prezenta anemie.

Pentru diagnostic se masoara cantitatea de acid folic din organism prin masurarea nivelului acidului folic eritrocitar. Determinarea concentratiei plasmatice are o valoare mai redusa, deoarece este influentata de modificari de scurta de durata in metabolismul acidului folic.

Concentratia scazuta a acidului folic eritrocitar nu este un element sigur de diagnostic, deoarece aceasta se poate intalni si in scaderea concentratiei de vitamina B 12. Astfel, pentru a diagnostica deficitul de acid folic este necesara determinarea concomitenta si a nivelului de vitamina B 12 si efectuarea testului Schilling.

Diagnosticul este confirmat prin raspunsul la tratamentul cu acid folic.

Tratament

Deficitul de acid folic poate fi prevenit prin consumul regulat de fructe si legume.

La femeile insarcinate se recomanda suplimentare de acid folic pe cale orala. Doza zilnica recomandata la femeile insarcinate este de 1 miligram pe zi.

Tratamentul pacientului cu anemie macrocitara prin defaicit de acid folic dureaza cel putin 3 luni, cu o doza zilnica de 5 miligrame pe cale orala. Afectiunea care a determinat deficitul de acid folic influenteaza durata tratamentului.

La aproximativ o saptamana dupa inceperea tratamentului se constata cresterea maxima a numarului de reticulocite, care arata raspunsul favorabil la tratament.

Trebuie urmarita valoarea hemoglobinei regulat, pentru a ajunge in limitele normale, mai ales la pacientii cu malabsorbtie, care pot prezenta asociat deficit de fier si de vitamina B 12.
Citeste si:
  • Talasemie
  • Ameloblastom
  • Ce sunt capilarele?
  • Gigantismul (acromegalia)
  • Markeri tumorali - CA 125