Acidoza respiratorie


Acidoza respiratorie este o tulburare a echilibrului acido-bazic, caracterizata prin acumularea in exces a dioxidului de carbon, din cauza hipoventilatiei alveolare. De asemenea, acidoza respiratorie mai poate fi determinata de respiratia intr-un mediu care prezinta un procent ridicat de dioxid de carbon. Rezultatul este cresterea concentratiei de acid carbonic, din cauza cresterii presiunii partiale a dioxidului de carbon.

Acidoza respiratorie se poate intalni in cursul unor diferite procese patologice. Hipoventilatia respiratorie poate fi determinata de deprimarea centrilor respiratorii, care se poate intalni in unele tumori cerebrale, traumatisme ale sistemului nervos central, accidente vasculare, abcese cerebrale. Deprimarea centrilor respiratorii poate fi determinata si de supradozaj de morfina, anestezice generale sau barbiturice.

Hipoventilatia respiratorie poate fi cauzata de afectarea nervilor care transmit impulsurile nervoase prin traumatisme medulare, poliomielita. Intreruperea impulsurilor nervoase determina paralizia muschilor intercostali si a diafragmului.

In tetanos exista contractii importante ale muschilor respiratori care blocheaza respiratia si determina acidoza respiratorie.

De asemenea, diversele fracturi si deformari la nivelul cutiei toracice pot determina hipoventilatie. Exista boli pulmonare care se insotesc de hipoventilatie globala: emfizemul pulmonar sever, bronsita cronica obstructiva, fibroza pulmonara, pneumoniile severe, astmul bronsic, pleurezii, pneumotorax, hidrotorax.Manifestarile acidozei respiratorii

Acidoza scade contractilitatea cardiaca, scade debitul cardiac, fapt care amplifica hipoxia. Tendinta la hipotensiune este favorizata de scaderea tonusului vascular. Acidoza severa altereaza metabolismul celulei, inhiba pompele ionice de membrana, avand drept consecinta iesirea potasiului din celule, cu consecinte grave in special cardiovasculare. inhibarea metabolismul celular neuronal poate determina coma si deces.
Citeste si:
  • Leptina si obezitatea
  • Frecventa cardiaca
  • Angina pectorala stabila - definitie si tratament
  • Ciroza biliara primitiva
  • Porfiria cutanata tardiva - descriere