Acinetobacter


Acinetobacter baumanii este un bacil gram negativ aerob intalnit de obicei in infectii nosocomiale. Pe frotiu are o structura asemanatoare cu Haemophilus influenzae.

Acinetobacter colonizeaza de obicei mediile apoase, cel mai frecvent este identificat in secretiile respiratorii sau sputa pacientilor si poate contamina solutiile intravenoase sau cele folosite la irigare.

In majoritatea cazurilor identificarea Acinetobacter in sputa pacientilor nu reprezinta infectie, pentru ca aceasta bacterie are o virulenta scazuta. Izolarea la pacientii intubati orotraheal in aproape toate cazurile reprezinta colonizare.

Acinetobacter baumanii determina infectii la nivelul unor organe care prezinta un continut lichidian crescut - tractul urinar, lichidul peritoneal, lichidul cefalorahidian, tractul respirator. Sunt exceptionale situatiile cand Acinetobacter poate fi identificat in afara mediul spitalicesc. Trecerea de la colonizare la infectie este dependenta de statusul imun al gazdei.

Pacientii spitalizati, cu imunitate scazuta au risc de a face pneumonii nosocomiale, infectii de tract urinar, infectie la nivelul lichidului peritoneal, bacteriemie asociata cateterului. Mortalitatea este crescuta mai ales datorita faptului ca infectia survine pe un teren imunodeprimat.

Acinetobacter prezinta o rezistenta naturala crescuta la majoritatea antibioticelor. Spitalizarea repetata sau indelungata, tratamentele multiple cu antibiotice in antecedente predispun la colonizare cu Acinetobacter.

Infectiile cu Acinetobacter apar mai ales in sectiile de terapie intensiva. Sunt citate cazuri rare in care Acinetobacter determina meningita, endocardita, peritonita sau colangita. Pneumonia comunitara (pneumonia dobandita in afara spitalului) este foarte rar determinata de Acinetobacter.

Tratamentul cu antibiotice care nu au activitate asupra acestei bacterii predispune la colonizare, pentru ca antibioticele selecteaza si au actiune inhibitorie asupra altor specii bacteriene care ar putea impiedica dezvoltarea Acinetobacter. Astfel, pot fi colonizate: secretiile respiratorii, orofaringiene, urina, tegumentele.

Este dificil de diferentiat intre colonizare si infectie iar acest fapt are o mare importanta din punct de vedere clinic. Este necesar sa se demonstreze rolul patogenic prin identificarea concomitenta a bacteriei in contextul unei afectiuni clinice, la un pacient imunodeprimat, spitalizat, cu tratamente anterioare antibiotice. Se considera, de asemenea, ca izolarea Acinetobacter din anumite tesuturi care sunt in mod normal sterile nu implica neaparat ca bacteria are un rol patogenic.

Investigatiile uzuale de laborator nu sunt specifice. Chiar daca este prezenta leucocitoza cu predominanta polimorfonuclearelor, acest fapt nu este suficient pentru a sugera ca este vorba despre o infectie.

Acinetobacter se identifica prin culturi. Identificarea se face fara mare dificultate. In unele cazuri Acinetobacter poate cauza meningita, caz in care poate fi cultivat din lichidul cefalorahidian. Meningita determinata de Acinetobacter are o evolutie asemanatoare cu celelalte meningite cauzate de bacili gram negativi, prezinta o mortalitate crescuta din cauza rezistentei crescute la antibiotice si a terenului pe care survine.

Acinetobacter este sensibil la putine antibiotice: meronem, rifampicina, amikacina colistin, polimixina, tigeciclina. Nu se recomanda tratamentul colonizarilor. De asemenea, nu se recomanda tratamentul cu antibiotice la care bacteria nu este sensibila pentru ca se creste riscul de colonizare. Se recomanda izolarea pacientului de la care a fost cultivat Acinetobacter, indiferent daca la acest pacient a fost pus diagnosticul de colonizare pentru ca este favorizat riscul transmiterii.

Acinetobacter este dificil de eliminat din mediul spitalicesc din cauza rezistentei la antibiotice si a rezistentei in mediul extern - poate supravietui pe suprafete uscate pana la 5 luni. De asemenea, au fost identificate tulpini de Acinetobacter care sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute. Acinetobacter este cea mai frecvent identificata bacterie de la nivelul plagilor de razboi. Poate determina celulita mai ales la pacientii care au diabet zaharat, BPOC sau sunt consumatori cronici de alcool.
Citeste si:
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Tipurile constitutionale
  • Hepatita acuta cu virus E
  • Hipospadias - cauze si tratament
  • Suflu tubar