Albumina serica - semificatie clinica


Ficatul are capacitatea sa sintetizeze zilnic aproximativ 10 grame de albumina.
Albuminele reprezinta proteinele majoritare serice. Ele reprezinta aproximativ doua treimi din totalul proteinelor. Molecula de albumina este o molecula cu greutate moleculara mica, din aceasta cauza, atunci cand apare o modificare de permeabilitate la nivelul membranei glomerulare, albuminele sunt primele molecule proteice care se pierd prin urina.

Albumina are doua roluri majore: functia de transport si functia coloidosmotica. Multe din substantele care nu sunt hidrosolubile sunt transportate de catre albumina. Majoritatea medicamentelor liposolubile circula legate de aceasta. Functia coloidosmotica  se refera la faptul ca molecula de albumina are capacitatea sa grupeze molecule de apa si astfel are rolul de a retine apa in vas. 

Concentratia albuminelor scade de obicei in bolile hepatice parenchimatoase. Nivelul seric al acesteia este influentat si de o serie de factori extrahepatici, cum ar fi statusul nutritional si volemia, integritatea vasculara, catabolismul, factori hormonali, pierderi urinare si digestive. Din aceste motive, concentratia albuminei nu este corelata in mod specific cu afectiunile hepatice.

Timpul de injumatatire plasmatic al albuminei este de aproximativ 3 saptamani. Din acest motiv, pentru evaluarea functiei de sinteza a ficatului, albumina este mai putin utila, decat alte proteine serice care au un timp de injumatatire mai scurt. Pentru monitorizarea functiei ficatului, care este utila in special in cursul unor hepatopatii acute cu risc de insuficienta hepatica acuta fulminanta, cel mai folosit este este indicele de protrombina.
Citeste si:
  • Interleukina
  • Litiaza biliara - tratament (ghid al Ministerului Sanatatii)
  • Carcinomul spinocelular de buza
  • Infarct renal
  • Endoteliu vascular