Alcaloza metabolica


Alcaloza metabolica se caracterizeaza prin cresterea nivelului bicarbonatilor plasmatici. Atunci cand pH-ul depaseste 7,45 alcaloza este decompensata. Alcalozele metabolice se produc prin aport crescut de substante alcaline sau prin pierdere de acizi in exces. 

Aportul crescut de substante alcaline poate fi accidental, voluntar sau iatrogen. De exemplu: ingestia de soda caustica sau tratamentul indelungat cu preparate alcaline antiacide, impotriva ulcerului gastric. 

Pierderile de acizi in exces se pot produce pe cale digestiva sau renala. Pierderile digestive se intalnesc in cazul varsaturilor severe,  in cazul aspiratiei si spalaturilor gastrice, pentru ca se pierde acid clorhidric.

Se intalnesc pierderi la nivel renal atunci cand exista hiperaldosteronism pentru ca aldosteronul creste eliminarea ionilor de hidrogen si potasiu. Alcaloza metabolica este asociata cu hipopotasemie. De asemenea , poate sa apara alcaloza metabolica in urma tratamentului cu diuretice care elimina sodiul. Excesul de sodiu de la nivel renal stimuleaza secretia de aldosteron , care va creste eliminarea ionilor de hidrogen, determinand alcaloza metabolica.Manifestarile alcalozei metabolice

Alcaloza metabolica stimuleaza intrarea glucozei in celule, pacientii prezentand tendinta la hipoglicemie. Favorizeaza scaderea potasemiei prin activarea pompelor de membrana , care stimuleaza intrarea potasiului in celule. La randul ei, hipopotasemia agraveaza alcaloza metabolica pentru ca se vor elimina mai multi ioni de hidrogen la nivel renal. Alcaloza determina cresterea afinitatii hemoglobinei pentru oxigen, fapt care favorizeaza hipoxia tisulara. De asemenea, creste afinitate proteinelor plasmatice pentru ionii de calciu, favorizand aparitia crizelor de tetanie, pentru ca scade concentratia calciului liber. La nivelul muschilor netezi, cresterea afinitatii proteinelor contractile pentru calciu favorizeaza aparitia de vasospasme.
Citeste si:
  • Leucocite in urina
  • Sinovita vilonodulara pigmentata
  • Dermatita atopica
  • Tetracicline
  • Abces anal