Alfafetoproteina - semnificatie


Alfafetoproteina este o proteina fetala secretata de membrana vitelina a ficatului si tubul digestiv fetal. La fat alfafetoproteina are doua roluri - are rol de transportor nespecific si contribuie la mentinerea presiunii coloidosmotice fetale.

Dupa nastere sinteza alfa fetoproteinei scade si la aproximativ un an de la nastere se stabilizeaza la valori foarte mici.

La adult valorile normale sunt sub 20 nanograme / ml.

Valorile crescute ale alfafetoproteinei se intalnesc in mai multe afectiuni:

cancer hepatic - are o sensibilitate de 70 - 90 %. Valorile crescute necesita efectuarea unei ecografii hepatice. Concentratiile serice sunt in general proportionale cu volumul tumoral. In hepatocarcinom concentratiile alfafetoproteinei sunt in general de aproximativ 1 000 ng / ml. Alfafetoproteina este utilizata pentru diagnosticul precoce al hepatocarcinomului la populatia cu risc (pacientii cu ciroza hepatica), pentru urmarirea evolutiei dupa exereza chirurgicala a unei tumori hepatice sau dupa chimioterapie. Valorile alfafetoproteinei cresc in caz de recidiva tumorala sau metastaze.

- alfa fetoproteina creste in bolile hepatice benigne, cum ar fi hepatita acuta virala (in care se constata cresteri tranzitorii ale alfafetoproteinei). Alfa fetoproteina creste si in ciroza sau hepatita cronica - valorile sunt crescute moderat. In general cresterea alfafetoproteinei peste 200 ng / ml ridica suspiciunea unei tumori hepatice.

- cresteri ale alfafetoproteinei se intalnesc in patologia sarcinii - cum ar fi atrezia de esofag sau de cai biliare, sindromul Turner sau anomaliile de tub neural (spina bifida, meningocel, anencefalie)

- alfa fetoproteina mai poate creste in alte cancere, cum ar fi carcinoamele ovariene, mediastinale sau retroperitoneale, in cancerul bronsic sau in diferite cancere digestive (colon, pancreas, stomac) cu sau fara metastaze hepatice

- in tumorile testiculare alfa fetoproteina creste alaturi de hCG. In carcinomul testicular de tip embrionar alfa fetoproteina creste in aproximativ jumatate din cazuri. In tumora vitelina alfa fetoproteina creste in toate cazurile.

- cresterile alfafetoproteinei - valori moderate se intalnesc si in boala Crohn sau polipi colonici.
Citeste si:
  • Ce este parotida?
  • Stenoza aortica - definitie
  • Mialgie
  • Anemia din bolile cronice
  • Ce este disfagia?