Ameloblastom


Ameloblastomul este o tumora benigna a epiteliului odontogen. Are cea mai mare importanta clinica si terapeutica, dintre toate tumorile epiteliului odontogen.

Este o tumora cu crestere lenta, dar foarte invaziva.


Exista 3 forme anatomo-clinice: ameloblastomul intraosos solid sau multichistic, ameloblastomul intraosos unichistic si ameloblastomul periferic (extraosos).

 

Ameloblastomul intraosos solid sau multichistic – se localizeaza la mandibula, la nivelul molarului 3, initial fiind asimptomatica. Dupa un interval de timp apare o tumefactie a mandibulei, cu evolutie lenta, deformand progresiv conturul fetei. Foarte rar sunt prezente durerea sau paresteziile.

Nu are tendinta de a invada partile moi. Radiologic se remarca aspectul de “fagure de miere” sau “baloane de sapun”. Frecvent, la nivelul tumorii este inclus un dinte.


Tratament – interventie chirurgicala, care poate merge de la enucleere cu chiuretaj pana la rezectie osoasa extinsa. Rezectia marginala este tratamentul de electie, fiind necesare margini osoase libere de cel putin 1-1,5 cm fata de limitele radiologice ale tumorii. Rezectia segmentara si hemirezectia de mandibula sunt indicate pentru a preveni recidivele.

Riscul de malignzare este seminificativ, mai ales dupa radioterapie.


Ameloblastomul unichistic – are caracteristici particulare, apare mai ales la tineri, se localizeaza la mandibula si poate deforma osul, fara a determina fenomene dureroase sau de parestezie. Radiologic se prezinta ca o radiotransparenta uniloculara bine delimitata, ca un chistradicular sau keratochist odontogen. 
Diagnosticul de certitudine se pune pe examen antomopatologic.
Tratament – de prima intentie este chistectomia. Peuntru unele forme mai invazive utilizandu-se rezectia osoasa marginala sau hemirezectia de mandibula, rezectia segmentara.

  

 

Ameloblastomul extraosos – este o forma rara, foarte putin invaziva si se prezinta sub forma unei formatiuni tumorale gingivale de mici dimensiuni (1 cm), nedureroase, fara aspecte particulare. Tratamentul consta in extirparea leziunii, cu tesut adiacent, avand un prognostic favorabil.
Citeste si:
  • Anemia sideroblastica
  • Stomatodinia
  • Exantem de Boston
  • Leucemie cronica limfocitara (LLC)
  • Tratament colon iritabil