Amigdalita cronica


Amigdalita cronica reprezinta inflamatie persistenta la nivelul amigdalelor. Termenul de amigdalita denumeste inflamatia amigdalelor, structuri limfatice care se afla la granita dintre cavitatea orala si faringe.
Amigdalele sunt structuri simetrice si au roluri importante in apararea antiinfectioasa la nivelul cavitatii orale. La nivelul amigdalelor se sintetizeaza anticorpi care sunt activi impotriva majoritatii germenilor din cavitatea orala.

In mare majoritatea cazurilor, amigdalitele sunt afectiuni acute, determinate de bacterii sau virusuri. Evolutia este benigna de obicei si autolimitata, mai ales in cazul infectiilor de origine virala.
Amigdalitele bacteriene sunt determinate in cele mai multe cazuri de infectia cu Streptococcus pyogenes.

Exista si alte cauze de amigdalita in afara de cauzele infectioase: alergii, traumatisme, toxine, cancer.

In cazul amigdalitelor infectioase, bacteriile si virusurile invadeaza in mod direct mucoasa si determina un raspuns inflamator local.
Amigdalitele infectioase se intalnesc mai frecvent la nivelul populatiei pediatrice. La copii, se intalneste mai frecvent streptococul pyogenes decat la populatia adulta. Infectiile cu streptococ se intalnesc cel mai frecvent in perioada 4 - 7 ani.

In amigdalita se pot intalni urmatoarele simptome:
• febra - este prezenta in amigdalitele infectioase. Este absenta sau redusa in cazul amigdalitelor virale
• odinofagie si disfagie - durere si greutate la inghitit - ceea ce determina dificultate la alimentare si hidratare, mai ales la copii
• prezenta de adenopatie - ganglioni locali pot fi mariti de volum, durerosi, mai ales in cazul amigdalitelor bacteriene

Amigdalitele cronice sunt definite prin persistenta cronica a inflamatiei si / sau simptomatologiei. Amigdalitele cronice sunt foarte rar determinate de infectii bacteriene sau virale persistente.

Amigdalitele cronice necesita de obicei investigatii suplimentare pentru a exclude prezenta unui cancer amigdalian. De asemenea, amigdalitele cronice se pot intalni in cazul iritatiilor chimice sau in rinitele alergice cronice cu scurgeri nazale care determina inflamatie faringiana cronica.
Citeste si:
  • Inflamatie
  • Alfafetoproteina - semnificatie
  • Bacteriemie
  • Abdomen acut
  • Malarie - tablou clinic, diagnostic, tratament