Amigdalita - tratament


Tratamentul in amigdalita depinde de forma clinica si de etiologie. Tratamentul antibiotic este indicat in cazul amigdalitelor determinate de bacterii. Antibioticele nu au actiune asupra virusurilor.

In toate formele de amigdalita se recomanda evitarea frigului, curentilor de aer, persoanelor cu afectiuni respiratorii.
Tratamentul simptomatic si patogenic consta in administrarea de antialgice, antitermice si antiinflamatoare nesteroidiene.

Tratamentul etiologic este diferit in functie de forma clinica.

In cazul amigdalitelor eritematoase si pultacee se recomanda tratament antibiotic doar pentru cele determinata de streptococ beta hemolitic de grup A. Pentru eradicarea infectiei cu acest tip de streptococ se poate administra penicilina(V sau G) pentru o durata de 10 zile. Tratamentul poate fi mai scurt daca evolutia clinica este buna si pacientul se prezinta la control. Alte antibiotice indicate pot fi: amoxicilina, cefuroximul. Streptococul beta hemolitic de grup A a inceput sa devina rezistent la macrolide (eritromicina, Claritromicina), motiv pentru care aceste medicamente se indica doar in cazurile de alergie la ampicilina si penicilina.

Pentru amigdalitele pseudomembranoase care pot fi determinate de infectia cu Epstein Barr (mononucleoza infectioasa) se indica corticoterapie. Nu exista tratament etiologic in acest caz. O forma de angina pseudomembranoasa este difteria, care este o urgenta medicala, pentru ca poate determina deces. Tratamentul difterie se face rapid, asociaza penicilina G si ser antidifteric.

Anginele veziculare
• herpangina - care este determinata de infectia cu virusul coxsackie nu are tratament etiologic
• angina cu virus herpes simplex - se poate trata cu acyclovir in timpul primoinfectiei. De asemenea se poate administra valacyclovir. Durata tratamentului este intre 5 si 10 zile.

Anginele ulceroase si ulceronecrotice se trateaza in functie de microorganismele implicate. Angina Vincent este determinata de infectia cu doua bacterii, care sunt sensibile la penicilina. Sifilisul poate prezenta forme ulcerate de angina. Tratamentul este cu benzatinpenicilina (moldamin).
Citeste si:
  • Fenilcetonuria
  • Episod depresiv - forme clinice
  • Ce este claudicatia?
  • Tenosinovita
  • Ce este agranulocitoza?